Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Pictura „Le Joueur de flageolet”, de François Boucher – adjudecată în licitaţie Sotheby’s pentru 630.000 de euro
le bon samaritain

Pictura „Le Joueur de flageolet”, de François Boucher – adjudecată în licitaţie Sotheby’s pentru 630.000 de euro

Pictura „Le Joueur de flageolet”, de François Boucher, a fost adjudecată în licitaţie Sotheby’s pentru 630.000 de euro, o sumă aproape dublă estimării din catalog pentru această operă.

Opera, datată 1746, a făcut parte din colecţia lui Jean-Baptiste de Machault d’Arnouville, Contrôleur Général des Finances sub Louis XV şi a fost scoasă la licitaţie pentru prima dată în patru decenii. Acest tablou abordează o temă a serenităţii în mijlocul naturii, dar ceea ce face Boucher neobişnuit este să îmbrace personajele în hainele epocii sale şi nu să le plaseze într-o perioadă antică, aşa cum se obişnuia.

O altă vedetă a evenimentului a fost „Le Bon Samaritain” (foto), o lucrare în alabastru, care ilustrează celebra pildă biblică, realizată în prima jumătate a secolului XVI. Spectaculoasă a fost evoluţia lotului în licitaţie – de la o estimare de 25.000 de euro, preţul de adjudecare a ajuns la 403.200 de euro.

Licitaţia care a avut loc la Paris, pe 14 iunie, a prezentat picturi dar şi obiecte de lux, precum un pocal de secol XVI realizat dintr-o nucă de cocos într-o superbă montură de argint. Acesta a fost cumpărat cu 45.360 de euro.

Licitaţia Sotheby’s de la Paris a avut încasări totale de peste 4 milioane de euro.

O licitaţie de comori şi curiozităţi

Licitaţia „Tableaux, Dessins, Sculptures”, care va avea şi o a doua parte, a cuprins adevărate comori ale Renaşterii din colecţia Arlette şi Antony Embden, cunoscuţi comercianţi de artă care au avut timp de jumătate de secol un mic magazin pe Quai Voltaire.

Colecţia lor este descrisă drept un adevărat „cabinet de curiozităţi”, cu obiecte precum emailuri Limoges, lucrări în fildeş, marmură şi ceramică.

Licitaţia a cuprins, de asemenea, opere de Fernand Khnopff, Eugène Delacroix și Ferdinand Keller.

Credit foto: Sotheby’s