
Pictură misterioasă, expusă secole într-o biserică din Pompei, este opera lui Mantegna
O pictură misterioasă care a fost expusă timp de secole într-o biserică din Pompei este opera maestrului renascentist Andrea Mantegna, arată o analiză științifică recentă. Reprezentând coborârea lui Hristos de pe cruce, capodopera va fi expusă temporar la Muzeele Vaticanului din Roma începând cu 20 martie.
Deși redescoperirea remarcabilă a fost anunțată abia săptămâna aceasta, atribuirea picturii lui Mantegna a fost confirmată pentru prima dată în urmă cu câțiva ani. „Restaurarea a dezvăluit detalii iconografice și tehnice care confirmă atribuirea lui Mantegna, readucând în istoria artei o capodoperă care era considerată pierdută”, a declarat Barbara Jatta, directorul Muzeelor Vaticanului.
De lucrarea „Deposition of Christ” de Mantegna s-a auzit ultima dată în secolul al XVI-lea, când a fost descrisă de umanistul napolitan Pietro Summonte într-o scrisoare din 1524 ca „o pictură în care Domnul nostru este ridicat de pe cruce și așezat într-o pânză, de mâna lui Mantegna, care, după cum știți mai bine decât noi toți, este foarte apreciat pentru pictură, deoarece antichitatea a început să fie reînnoită de el”.
Lucrarea a fost înregistrată ca aflându-se în bazilica San Domenico Maggiore din Napoli. După acest timp, a dispărut.
Între timp, o pictură ignorată a rămas în obscuritate ani de zile la Sanctuarul Sfintei Fecioare a Rozariului, o catedrală din Pompei. Pictura se afla într-o stare de degradare considerabilă și căzuse pradă unor încercări de restaurare nereușite.
Cu toate acestea, atunci când o imagine a lucrării a fost postată într-o bază de date online, aceasta a atras atenția istoricului de artă local Stefano De Mieri, profesor la Universitatea Suor Orsola Benincasa din Napoli. El a fost primul care a avansat teoria că pictura ar putea fi un Mantegna original.
Pentru a obține o a doua opinie, episcopul catedralei din Pompei, Tommaso Caputo, a adus lucrarea în atenția conservatorilor de la Muzeele Vaticanului în martie 2022. Acești experți au studiat pânza îndeaproape cu o lampă U.V. portabilă.
„Am înțeles imediat că sub straturile de repictare se ascundea un material pictural extraordinar”, își amintește Jatta. „A început atunci „mașinăria” Muzeelor Vaticanului, cu investigații de diagnosticare, cercetare și restaurare”.
Pictură originală
Restaurarea a avut loc într-un laborator intern, sub îndrumarea Francescăi Persegati. Testele și analizele au fost conduse de Fabio Morresi, de la Cabinetul de cercetare științifică al muzeelor. Echipa sa a confirmat „fără nicio umbră de îndoială” că este opera lui Mantegna, conform unui comunicat de presă oficial.
„Analiza științifică și restaurarea au făcut clar faptul că lucrarea nu este o copie, ci o pictură originală”, a declarat curatorul Muzeelor Vaticanului, Fabrizio Biferali. „Iconografia sa este legată de modele renascentiste și de un clasicism tipic artistului, cu trimiteri la antichitate care o fac unică în producția lui Mantegna”.
Încă nu se știe de ce „Deposition of Christ” a fost transferată de la bazilica din Napoli la catedrala din Pompei. Există două copii cunoscute ale lucrării.
Mantegna s-a născut în Republica Venețiană în 1431 și a murit în 1506. Este probabil cel mai bine cunoscut pentru contribuția sa la renașterea antichității în Italia Renașterii și pentru frescele pe care le-a realizat în timp ce lucra ca artist pentru curtea din Mantua.
Foto credit: Musei Vaticani