Pictura murală dedicată de Cecilia Cuțescu Storck istoriei comerțului românesc, în expoziție
Expoziția „Istoria comerțului românesc – pictura murală a Ceciliei Cuțescu Storck. Etape de creație și de restaurare” va fi vernisată pe 23 august, la ora 18:00, la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck din București.
Curatoarea expoziției este muzeograful Irina Cîrstea, secția Artă a Muzeului Municipiului București. Ea explică într-un comunicat remis curatorial.ro: „Monumentalitatea a fost un deziderat și o mare pasiune a Ceciliei Cuțescu Storck, care și-a impus depășirea limitărilor picturii de șevalet și a creat impresionante picturi murale. Artista a lucrat aproape doi ani la execuția picturii «Istoria comerțului românesc», realizând înainte studii, desene pregătitoare, o machetă în ghips de doi metri înălțime. Pictura pe zidul din Aula Magna a fost finalizată în 15 noiembrie 1933, marcând 20 de ani de existență a Academiei de Înalte Studii Comerciale”.
Pictura murală marchează etape semnificative din parcursul și variațiunile comerțului pe teritorii diferite, nelipsind comerțul maritim, negustorii și ajungând, în prim-plan, la industria anilor ’30 ai secolului al XX-lea. Curatoarea mai spune: „Pentru negoțul istoric, artista s-a documentat și a realizat numeroase schițe cu personaje drapate și reprezentative pentru statutul social al negustorilor din epocile trecute. În cartea «Fresca unei vieți», artista mărturisește etapele creării acestei picturi monumentale, eforturile, ambiția și emoțiile sale și inserează citate din presa vremii care exprimă cât de bine a fost receptată lucrarea finală”.
Pictura murală de la ASE, recondiționată în mai multe rânduri
În 1966, au avut loc primele intervenții asupra picturii murale din aula Academiei de Studii Economice. La rugămintea și sub supravegherea Ceciliei Cuțescu Storck, pictorul Ion Grigore a reparat și repictat zonele degradate ale picturii monumentale. Deteriorată în cutremurul din 1977, pictura a trecut printr-un proces complex de restaurare în 1982 și, mai târziu, în 1997.
„Restaurarea recentă, din anii 2021 – 2022, realizată de echipa Faber Studio, a contribuit, prin operațiunile de curățare, consolidare a stratului pictural, reintegrare cromatică, la aducerea la lumină a armoniei cromatice și a calității materiei picturale originare”, punctează Cîrstea.
În expoziție vor fi prezentate schițe în creion și cărbune care sunt studii pentru pictura murală, alături de fotografii ilustrative pentru procesul de restaurare a picturii murale.
Expoziția, realizată prin contribuția Institutului Național al Patrimoniului și Faber Studio, va putea fi vizitată în perioada 23 august – 8 octombrie 2023.