Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictură rară de Baldassare Peruzzi, salvată drept „cadou de Crăciun”
peruzzi, nativity, national gallery london, ulster museum

Pictură rară de Baldassare Peruzzi, salvată drept „cadou de Crăciun”

Un tablou cu scena Nașterii lui Iisus creat în urmă cu mai bine de 500 de ani de Baldassare Peruzzi a fost salvat de guvernul britanic ca „dar de Crăciun pentru națiune”.

„Nativity”, singura lucrare de Peruzzi aflată în Regatul Unit, va fi expusă în Irlanda de Nord anul viitor. Ea a fost cumpărată de National Museums NI după ce au fost strânse fonduri de la National Heritage Memorial Fund, Art Fund, Department for Communities NI și Esme Mitchell Trust.

Pictura, evaluată la 277.990 de lire sterline, a fost marcată anul trecut cu o interdicție de export de către Ministerul britanic al Culturii. Obiectele culturale considerate prea importante să părăsească Marea Britanie pot fi plasate sub o astfel de interdicție.

Ministerul a transmis la momentul respectiv: „O pictură extraordinar de rară care înfățișează Nașterea Domnului riscă să părăsească țara dacă nu se găsește un cumpărător britanic care să salveze lucrarea pentru națiune”.

Restaurat la Londra, expus la Belfast

„Nativity” a fost pictată în jurul anului 1515 de Peruzzi, una dintre cele mai importante figuri ale artei din Roma în primele decenii ale secolului al XVI-lea, care a lucrat alături de Rafael și Donato Bramante. A fost arhitect, designer de teatru, pictor și desenator.

Cele mai multe dintre picturile lui Peruzzi au fost realizate în frescă și au fost pierdute în istorie. „Nativity” este una dintre puținele lucrări ale lui din afara Italiei.

Tabloul este supus unor lucrări de restaurare la National Gallery din Londra, înainte de a fi mutat anul viitor la Ulster Museum din Belfast, unde va rămâne permanent.

Peruzzi a reprezentat scena Nașterii pe timp de noapte. „Cadrul său nocturn este cel mai izbitor… Folosirea de către Peruzzi a unor tonalități întunecate pentru o lucrare la această scară intimă a fost neobișnuită, chiar îndrăzneață”, a declarat Arts Council.

Fondul Memorial al Patrimoniului Național a contribuit cu 99.990 de lire sterline la costul operei de artă. Art Fund a oferit 100.000 de lire sterline, Department for Communities NI a contribuit cu 70.000 de lire sterline, iar Esme Mitchell Trust a oferit 8.000 de lire sterline.