Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablourile luminoase realizate de Monet în timpul călătoriilor sale pe Riviera Franceză, expuse la Monaco/ galerie foto
monet2

Tablourile luminoase realizate de Monet în timpul călătoriilor sale pe Riviera Franceză, expuse la Monaco/ galerie foto

O nouă expoziție cu aproape 100 de tablouri de Claude Monet pune în evidență călătoriile artistului pe Riviera Franceză, începând cu prima vizită alături de prietenul său Pierre-Auguste Renoir în 1883.

Expoziția, intitulată „Monet en pleine lumière”, a fost curatoriată de Marianne Mathieu și poate fi vizitată la Grimaldi Forum Monaco, un centru de conferințe din orașul-stat suveran de pe Riviera Franceză. Realizată timp de trei ani cu sprijinul Muzeului Marmottan Monet din Paris, expoziția coincide cu marcarea a 140 de ani de la prima vizită a lui Monet la Monte Carlo și pe Riviera.

grimaldi forum monaco2

Monet, pe atunci de vârstă mijlocie, a început să călătorească foarte mult după moartea primei sale soții, Camille, în 1879. El a fost invitat de Renoir într-o călătorie pe Riviera în decembrie 1883. Prima lor oprire, după ce l-au vizitat pe Paul Cezanne în L’Estaque, a fost Monaco, un loc pe care Monet l-a numit „cel mai frumos de pe întreaga Coastă de Azur”. Pictorul impresionist a realizat două lucrări în timpul acestei prime vizite, pe care nu le-a expus niciodată la Paris, deoarece pe atunci nu era renumit, a declarat Mathieu pentru publicația Monaco Life.

60 de lucrări realizate de Monet între 1884 și 1888

Monet s-a întors singur în 1884 și în 1888, vizitând Monte-Carlo, Roquebrune, Bordighera și Antibes. În timpul ultimei sale vizite, a realizat celebrele sale picturi care prezintă vederi ale fortului din Antibes în toate anotimpurile de pe plaja Salis.

monet

Aproximativ 60 de lucrări puțin văzute realizate de Monet în această perioadă au fost expuse la Muzeul de Artă Kimbell din Fort Worth, Texas, în 1997.

„Opera lui Monet este foarte coerentă. De la tinerețea sa din Le Havre, până la ultimele picturi din Giverny, pictorul nu încearcă să picteze un motiv, ci mai degrabă un moment. Monet nu pictează un peisaj, ci o atmosferă”, a precizat Matthieu într-un comunicat.

Expoziția dezvăluie, de asemenea, noi înțelegeri despre Monet în această perioadă, inclusiv unde anume își punea șevaletul și când au fost pictate tablourile sale.

Mathieu a spus că Monet a pictat cu „maturitate” în seria Riviera, realizată între 1883 și 1888. „Monet se descoperă pe sine ca pictor al seriei”, a spus ea, adăugând: „Să nu ne întrebăm ce pictează Monet, ci mai degrabă când pictează. Să nu căutăm un motiv, ci un moment”.

Aflată la intersecția dintre cronologie și tematică, expoziția – curatoriată de Marianne Mathieu, specialistă în Claude Monet – oferă cheile pentru o mai bună înțelegere a căutărilor pictorului, printr-o scenografie de excepție, amplasată într-un spațiu muzeal care oferă o libertate creativă totală pe o suprafață de 2.500 metri pătrați.

Lucrări rar expuse împreună

grimaldi forum monaco

Se pare că este pentru prima dată când un asemenea volum de lucrări este expus în apropierea locului unde le-a pictat, iar 23 dintre ele sunt expuse pentru prima dată, potrivit unui comunicat de presă.

Expoziția pune în perspectivă opera maestrului în ceea ce privește căutarea sa de a capta lumina. În total, sunt expuse aproape 100 de tablouri de la începutul până la sfârșitul vieții sale.

Această expoziție, una dintre cele mai mari monografii dedicate lui Claude Monet din ultimul deceniu și, fără îndoială, cea mai îndrăzneață, cu tablouri rareori expuse împreună.

Expoziția poate fi văzută până la 3 septembrie.

Foto credit: Grimaldi Forum Monaco