Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Piese din Colecția Peter și Barbara Goodman, vândute pentru aproximativ 11 milioane de dolari
colectie goodman

Piese din Colecția Peter și Barbara Goodman, vândute pentru aproximativ 11 milioane de dolari

Lucrări de artă, mobilier și obiecte de decor din Colecția Peter și Barbara Goodman au fost vândute pe 20 ianuarie, la Christie’s New York, pentru aproximativ 11 milioane de dolari.

Peter Goodman, care a decedat în 2021, la vârsta de 95 de ani, a fost om de afaceri și colecționar de artă, căsătorit timp de 63 de ani cu fotografa și pictorița Barbara Goodman, care a decedat în 2015, la vârsta de 87 de ani. Cuplul a avut trei copii.

Colecția Peter și Barbara Goodman este unul dintre ansamblurile cel mai iscusit curatate din arta populară americană, după cum o descrie casa de licitații Christie’s.

De la capodopere ale portretisticii americani și forme timpurii de mobilier cu suprafețe vechi la obiecte de bucătărie create din metal, colecția este remarcabilă pentru calitatea sa, multe dintre cele 137 de loturi scoase la vânzare fiind „cele mai bune” de tipul lor.

Peter și Barbara Goodman au demonstrat talent artistic și ochi format pentru frumusețe și impecabil, iar asta a făcut ca licitația să fie una dintre cele mai interesante din săptămâna Americana de la Christie’s.

Vânzarea din 20 ianuarie, de la New York, a însumat 10,85 de milioane de dolari.

Primele trei lucrări vândute cel mai scump reprezintă portrete.

Starul licitației a fost tabloul „Woman with Pink Ribbons” (cca. 1883), ulei pe pânză de Ammi Phillips. Cu o valoare estimată între 800.000 și 1,2 milioane de dolari, portretul a fost vândut pentru 3,87 milioane de dolari. El se afla în colecție din 1983, după ce a fost achiziționat de la Thomas Colville Fine Arts.

woman with pink ribbons

Woman with Pink Ribbons

„Captain John Bourne”, pictat de John Brewster Jr. (1766 – 1854), a fost adjudecat contra sumei de 2,67 de milioane de dolari, mai mult de zece ori valoarea estimată inițial. Uleiul pe pânză, finalizat undeva la începutul anilor 1800, a aparținut inițial fiicei celui portretizat, Julia Ann (Bourne) Kingsbury. Cel mai recent, el a fost vândut în 1984.

„Woman with Two Canaries”, colaj pe bază de acuarelă, guașă, creion și textil realizat de Samuel Addison Shute (1803-1836), a fost estimat la 250.000 – 350.000 de dolari și vândut pentru suma de 1,17 milioane de dolari. Tabloul a apărut pe piață în 1977, la Sotheby’s New York, iar în colecție se afla din 1985.

Au mai fost vândute, pentru mai multe sute de mii de dolari, lucrări de Jacob Maentel, Thomas G. Chambers, William Matthew Prior și Rufus Hathaway. Doar două loturi au rămas nevândute – un set de 12 scaune din lemn, pictate, și un bufet din lemn de cireș.