Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Plateforme 10, cel mai nou cartier artistic din Elveția
mcba, plateforme 10, ©nora rupp

Plateforme 10, cel mai nou cartier artistic din Elveția

Lausanne încearcă să devină o destinație artistică cu un nou cartier muzeal, proiect ce reunește trei instituții majore și care a costat peste 195 de milioane de euro.

Plateforme 10, așa cum a fost botezat districtul, unul dintre puținele din Europa, are o suprafață similară a cinci terenuri de fotbal și ocupă un fost depou feroviar.

Cele trei instituții care au fuzionat aici sunt Cantonal Museum of Fine Arts (MCBA), Museum of Contemporary Design and Applied Arts (mudac) și Photo Elysée – Cantonal Museum for Photography.

În proiect a fost investită suma de 195 de milioane de euro, iar 40% din aceasta provin din donații private, potrivit artnews.com.

Zurich și Basel sunt principalele orașe „artistice” din Elveția, iar Lausanne speră să se alăture lor.

MCBA era găzduit de Palais de Rumine, unde se află în continuare muzee de arheologie, zoologie și geologie și o bibliotecă. Acum, el se află într-o clădire concepută de arhitecții catalani Fabrizio Barozzi ș

âi Alberto Veiga.

Mudac, centrat pe design, ceramică, bijuterie contemporană și artă grafică, se afla în Maison Gaudard, de lângă catedrala din Lausanne, clădire transformată în școală.

Photo Elysée, din patrimoniul căruia fac parte colecții ale unora ca Sabine Weiss, Jan Groover, Nicolas Bouvier, Charlie Chaplin și Hans Steiner, se afla într-o clădire de secol 18.

Ambele instituții se află acum într-o coonstrucție proiectată de firma portugheză de arhitectură Aires Mateus.

Primele expoziții la Plateforme 10

Fiecare dintre aceste instituții prezintă până pe 25 septembrie expoziții despre căi ferate și trenuri, completate de sculpturi și picturi.

Photo Elysée, care are o colecție de 1,2 milioane de fotografii, expune și picturi și sculpturi.

MCBA a scos din depozite cele mai importante lucrări ale sale, între care 60 de capodopere de Giorgio de Chirico, Edward Hopper și Paul Delvaux, între alții.

Mudac propune „Let’s Meet at The Station”, în care trenurile sunt prezentate ca locuri de întâlnire. Înregistrări de arhivă ale rețelei feroviare elvețiene stau alături de lucrări de Christian Boltanski, Salvador Dalí, Sophie Calle și JR.

Toate cele trei expoziții pot fi vizitate în baza unui bilet unic, valid timp de trei luni, care este transmisibil.

Toate acestea, cu obiectivul creșterii numărului de vizitatori la Plateforme 10 (sau P10) și al popularizării Lausanne drept centru cultural.

Foto: MCBA ©NORA RUPP