Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Plătiți ce doriți” la National Gallery, răspuns la criza provocată de creșterea prețurilor

„Plătiți ce doriți” la National Gallery, răspuns la criza provocată de creșterea prețurilor

National Gallery din Londra a anunțat că extinde programul prin care permite vizitatorilor să plătească doar 1 liră sterlină pentru a vedea o a treia expoziție importantă care va fi vernisată în această toamnă.

Inițiativa „Plătiți ce doriți/ Pay what you wish” a galeriei, care a fost lansată ca răspuns la criza costului vieții, se va aplica și expoziției cu lucrări de Frans Hals, deschisă între 30 septembrie 2023 și 21 ianuarie 2024.

Cei care au vizitat anul trecut expozițiile Lucian Freud și „After Impressionism: Inventing Modern Art”, care s-a încheiat weekendul trecut, au avut opțiunea de a plăti cel puțin 1 liră sterlină în serile de vineri.

Potrivit datelor galeriei preluate de The Guardian, mai mult de unul din cinci vizitatori care au plătit pentru ambele expoziții au vizitat pentru prima dată o expoziție cu taxă. Aproximativ unu din 20 de vizitatori care au folosit acest sistem vizita pentru prima dată National Gallery.

Aproximativ patru din zece vizitatori ai „After Impressionism” care au folosit acest program au pus decizia lor pe seama crizei costului vieții. Douăzeci și unu la sută dintre ei aveau vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, o creștere de 11% față de media generală a galeriei în anul financiar 2022 – 2023.

Gabriele Finaldi, directorul Galeriei Naționale, a declarat: „În timp ce colecția noastră și majoritatea expozițiilor noastre temporare sunt gratuite, sistemul «Pay what you wish» continuă să permită practic tuturor celor care doresc să vadă expozițiile noastre cu plată să o facă”.

Frans Hals, în panteonul marilor pictori olandezi

Frans Hals a fost un portretist olandez din secolul al XVII-lea, cunoscut mai ales pentru că i-a pictat pe cetățenii din Haarlem, unde a lucrat cea mai mare parte a vieții sale, și pentru portretele sale de grup.

frans hals the lute player about 1623 © musee du louvre paris

Frans Hals – The Lute Player, cca 1623 © Musée du Louvre, Paris

El a adus portretelor „o caracteristică incisivă și un simț al animației de neegalat”, potrivit site-ului National Gallery.

Metropolitan Museum of Art spune despre el: „Hals a fost plasat pe locul al doilea după Rembrandt și, în ultimii 100 de ani, după Vermeer în panteonul marilor pictori olandezi din Epoca de Aur”. El se remarcă printr-o paletă „adesea colorată și, mai presus de toate, prin pensulația sa îndrăzneață”.

Rezervările pentru expoziția Frans Hals de la Londra încep pe 16 august. Vinerea, între orele 17:30 și 21:00, sunt disponibile sloturi în programul „Plătiți ce doriți”.