Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Plattner și-a închis temporar muzeul după atacul asupra picturii lui Monet și dorește o colaborare internațională pentru protejarea bunurilor culturale
monet, potsdam, letzte generation

Plattner și-a închis temporar muzeul după atacul asupra picturii lui Monet și dorește o colaborare internațională pentru protejarea bunurilor culturale

Colecționarul german Hasso Plattner și-a închis temporar muzeul din orașul Potsdam după ce activiștii de mediu au atacat o pictură a lui Monet în valoare de peste 110 milioane de dolari.

Muzeul Barberini, fondat de afaceristul și colecționarul Hasso Plattner, a anunțat că va fi închis până pe 30 octombrie pentru a fi evaluate „riscurile dezvăluite” de acțiunea din weekend a grupării activiste de mediu Letzte Generation.

„Les Meules” (1890), de Claude Monet, a fost ținta activiștilor de mediu din Germania, pe 23 octombrie, când a fost acoperită cu piure din cartofi într-o acțiune de protest similară celor care au loc de câteva luni în Marea Britanie și Italia.

Tabloul a fost cumpărat la o licitație, în 2019, de colecționarul Hasso Plattner pentru 110,7 milioane de dolari. El e împrumutat permanent Muzeului Barberini, instituție din Potsdam unde lucrări din colecția lui Plattner au putut fi admirate de la deschiderea spațiului, în 2017.

Gruparea activistă Letzte Generation, care a organizat protestul, a transmis ulterior într-un comunicat că pictura nu a fost deteriorată în acțiunea sa, „spre deosebire de suferințele nemărginie pe care inundațiile, furtunile și seceta ni le provoacă astăzi ca prevestitori ai catastrofei iminente”.

Muzeul Barberini a confirmat pe rețelele de socializare că „Les Meules” nu a fost avariată, deoarece pânza era acoperită cu un geam.

Standardele internaționale de securitate pentru protejarea lucrărilor de artă, adaptate

„Atacul asupra unei lucrări din Colecția Hasso Plattner, la fel ca atacurile anterioare asupra operelor de artă, printre altele la National Gallery din Londra, au arătat că standardele internaționale de securitate pentru protejarea lucrărilor de artă în cazul atacurilor activiștilor nu sunt suficiente și trebuie să fie adaptate”, a spus directorul muzeului, Ortrud Westheider, într-un comunicat citat de artnetnews.com. „Vrem să folosim de incidentul de la instituția noastră ca ocazie de a stabili un dialog productiv cu muzee internaționale partenere și, împreună, să stabilim direcția pentru prezervarea bunurilor culturale pentru generațiile viitoare”.

În primă fază, în urma incidentului, muzeul a annunțat că va expune din nou pictura lui Monet începând cu 26 octombrie. Acum, a fost anunțat că întreaga instituție va fi închisă o săptămână, Plattner dorind „să analizeze situația cu muzee naționale și internaționale partenere și cu cele de creditare și să discute riscurile dezvăluite de recentele atacuri”.

Directorul muzeului a precizat: „Deși înțelegem îngrijorările urgente ale activiștilor în fața catastrofei climatice, sunt consternat de mijloacele pe care le folosesc pentru a-și sprijini solicitările”.

În urmă cu o săptămână, activiștii de la Just Stop Oil au atacat cu supă „Sunflowers”, de Vincent van Gogh, aflată la National Gallery din Londra. Printre altele, în luna iulie, membri ai Ultima Generazione și-au lipit palmele de geamul protector al tabloului „Primavera”, de Sandro Botticelli, la Galeriile Uffizi din Florența. Nicio operă de artă nu a fost până acum deteriorată. Săptămâna aceasta, protestatari Just Stop Oil au aruncat cu tort din ciocolată pe modelul din ceară al regelui Charles III de la Madame Tussauds din Londra.

Motivația activiștilor de mediu 

Recent, susținătorii financiari ai Just Stop Oil, Climate Emergency Fund, au declarat pentru The Guardian că mai multe proteste vor avea loc în viitorul apropiat, având în vedere atenția pe care presa o acordă acestora. „Este o mișcare ce crește rapid și următoarele două săptămâni vor fi, sper, cea mai intensă perioadă de acțiuni pentru climă de până acum, așa că țineți-vă bine”, a spus Margaret Klein Salamon, director executiv al Climate Emergency Fund.

„Într-o lume în care doar o jumătate din resursele de azi vor fi disponibile, vom sfârși prin a ne omorî pe străzi pentru o bucată de pâine”, susțin activiștii într-un articol publicat pe site-ul organizației. „Trebuie să înțelegem acum că nu va mai exista artă pe o planetă în colaps. Din acest motiv cerem profesioniștilor din artă să ni se alăture și să pună presiune pe Guvern”.