Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Pope with Owls” de Francis Bacon i-a adus casei Phillips cele mai mari vânzări din istoria societății

„Pope with Owls” de Francis Bacon i-a adus casei Phillips cele mai mari vânzări din istoria societății

După lansarea sezonului de licitații de Christie’s și Sotheby’s la New York, casa Phillips a organizat, miercuri, sesiunea de vânzări dedicată artei contemporane și secolului XX la noul sediu deschis în Park Avenue. Vânzarea a adus un total de 139 de milioane de dolari, cea mai mare sumă în istoria casei, scrie artnews.com.

Din 46 de loturi oferite, 43 au fost vândute, adică o rată de vânzare de 93%.

Două loturi – o pictură de Barkley L. Hendricks din 1968 și o alta de Milton Avery din 1957 – au fost retrase înainte de începerea vânzării. Unsprezece loturi din licitație au fost oferite cu oferte irevocabile. Prețul total al vânzărilor (înainte de adăugarea de taxe) a ajuns la 119 milioane de dolari.

Lucrarea care a stabilit cel mai mare preț al serii a fost pictată în 1958 de Francis Bacon și înfățișează un papă flancat de două bufnițe aflate pe tronul său.

Tabloul „Pope with Owls”, pus în vânzare cu o ofertă irevocabilă, s-a ridicat la 33 de milioane de dolari, depășind estimarea de 30 de milioane de dolari. A fost achiziționat de un ofertant care a licitat prin telefon cu co-președintele Phillips, J.P. Engelen, la un preț final de 38 de milioane de dolari. Acum 40 de ani, vânzătorul l-a cumpărat de la dealer-ul elvețian Thomas Amman pentru o sumă în jur de 7.000 de dolari.

Într-o conferință de presă care a urmat vânzării, Engelen și-a exprimat regretul că lucrarea nu a avut mai multe oferte. „Nu m-am gândit la un trofeu mai bun și nici nu a fost o luptă pentru el. A fost dezamăgitor”, a spus el.

Bacon a creat lucrarea în timpul șederii sale de 14 luni în Maroc. Tabloul face aluzie la un portret al Papei Inocențiu al X-lea de Diego Velázquez, o imagine la care Bacon face referire în lucrările sale dintre anii 1949 și 1971.

Opera a fost ultima dată expusă în 2006, într-o expoziție dedicată lui Bacon la Galeria Gagosian din New York.

Loturi de mare interes

În cadrul aceleiași sesiuni, o pictură la scară mare de Joan Mitchell din 1992, anul morții artistei, a fost vândută unui ofertant din New York pentru 11,8 milioane de dolari, mai mult decât dublu față de estimarea cea mai mică de 4 milioane de dolari.

Un alt lot de mare interes a fost un tablou Jean-Michel Basquiat din 1984 cu trei capete încoronate pe o uşă de lemn, adjudecat la 8,5 milioane de dolari cu taxe.

O lucrare florală de Georgia O’Keefe – „Crab’s Claw Ginger Hawaii” (1939), pictată în timpul șederii în Hawaii – a depășit așteptările. A fost vândută pentru 7,7 milioane de dolari, aproape dublul estimării de 4 milioane de dolari, unui ofertant prin telefon cu președintele Phillips New York, Robert Manley.

O operă abstractă fără titlu de Cecily Brown, pictată în 2007, a depășit estimarea cea mai mare de 4 milioane de dolari, fiind adjudecat la 6,1 milioane de dolari. A revenit unui ofertant din sală care s-a luptat cu alți doi prin telefon de la New York și Hong Kong.