Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portretul „Carlotta Leria” realizat de Nicolae Grigorescu în urmă cu 150 de ani, pentru prima dată la licitație
nicolae grigorescu portretul carlottei leria, ans azura

Portretul „Carlotta Leria” realizat de Nicolae Grigorescu în urmă cu 150 de ani, pentru prima dată la licitație

Portretul „Carlotta Leria” realizat de Nicolae Grigorescu în urmă cu aproximativ 150 de ani va fi licitat pentru prima dată pe 11 decembrie, când un total de 21 de lucrări de artă românească cu o valoare totală estimată la 577. 500 euro vor fi scoase la vânzare.

Licitația boutique este organizată de platforma digitală Ans Azura, care marchează un an de activitate.

Cele 21 de loturi cu valoare muzeală curatoriate de Andreea Stănculeanu și Suzana Vasilescu vor putea fi văzute, înainte de a fi licitate, în Sala New York a The Marmorosch Hotel, în perioada 10 – 14 decembrie. Începând cu 11 decembrie, la ora 10:00, vor putea fi plasate oferte online pentru lucrările aflate în licitație, urmând ca pe 14 decembrie, de la ora 19:00, loturile să fie adjudecate în licitația hibrid – pe ansazura.com și, fizic, în sala New York a The Marmorosch Hotel.

Lucrări pentru prima dată într-o licitație publică

Romanian Modern Art Evening Sale cuprinde lucrări semnate de unii dintre cei mai importanți artiști români din perioada interbelică: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Samuel Mutzner, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Iosif Iser și Nicolae Dărăscu, 80% dintre lucrări aflându-se pentru prima dată într-o licitație publică.

Vedeta licitației este o lucrare ce apare pentru prima dată într-o vânzare publică, după 150 de ani de la realizarea ei – portretul Carlottei Leria (foto) realizat de Nicoale Grigorescu, cca. 1870.  În 1945, la Paris lucrarea a fost cumpărată de la prințesa Cantacuzino cu suma de 1.200.000 de lei, conform etichetei de pe verso-ul lucrării, sumă care astăzi reprezintă contravaloarea a 200.000 de dolari.

Nicolae Grigorescu i-a dedicat sopranei Carlotta Leria câteva portrete în timpul petrecut la Barbizon. Portretul din licitația Ans Azura are un preț de pornire de 65.000 euro si o  valoare estimată la 80.000 – 120.000 euro.

Două lucrări de Iosif Iser vor fi licitate împreună: „Familie de tătari” și „Două cadâne”.

iosif iser familie de tatari, doua cadane

Iosif Iser

„Familie de tătari” se află prima în cronologia stilistică a artistului, estetica sa fiind mai realistă și mai fidelă față de motiv, în timp ce lucrarea ,,Două cadâne” accentuează studiul formei și libertatea expresiei. Cele două lucrări au împreună un preț de pornire de 34.000 euro și sunt evaluate la 40.000 – 60.000 euro.

Romanian Modern Art Evening Sale se va desfășura în Sala New York a The Marmorosch Hotel pe 14 decembrie și va fi transmisă live pe ansazura.com. Accesul la eveniment se face în baza invitației, respectiv preînscriere.

Într-un an de activitate, Ans Azura a organizat 7 licitații online, cu loturi adjudecate în valoare de peste 5 milioane de euro de către colecționari din toată lumea.

Credit foto: Ans Azura