Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal
portretul lui horea, brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande va fi expus în premieră în Galeria de Artă Românească a Muzeului Național Brukenthal în perioada 29 noiembrie 2023 – 1 aprilie 2024.

Lucrarea lui Ioan Constande (1819 – 1879) provine dintr-o colecție privată din București și a fost adusă la muzeul din Sibiu pentru restaurare. După aceste lucrări, ea va rămâne în expoziție temporară la Brukenthal.

Răscoala transilvăneană din 1784 a avut un mare ecou în Europa, lucru confirmat și prin numărul mare de stampe cu chipurile lui Horea, Cloșca și Crișan care au circulat în Europa Centrală. În secolul XIX, existau numeroși români transilvăneni care aveau în casă, pe perete, chipurile lui Horia și Cloșca, lucru menționat de A. de Gerando și I. Selegeanu în 1868, menționează dr. Alexandru Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Artiștii transilvăneni Franz Neuhauser și Anton Steinwald din Sibiu, la comanda guvernatorului Samuel von Brukenthal, au realizat chipurile lui Horea, Cloșca și Crișan în timpul când erau întemnițați la Alba Iulia. În secolul XIX, datorită mișcării de emancipare a românilor din Transilvania, a apărut un nou val în care personalitățile marcante din istoria acestui ținut au fost pictați și au fost realizate numeroase gravuri la Sibiu și Budapesta. În această perioadă, unul dintre cei mai valoroși artiști transilvăneni care a realizat diferite gravuri cu Horea, Cloșca, Crișan, Avram Iancu, Gheorghe Barițiu și alții este pictorul Ioan Constande / Costande.

Născut în apropierea Sebeșului, la Alba la Rahău, a studiat între anii 1834 – 1843 la Academiile de Arte Frumoase din Budapesta și Viena. Din acest considerent, în cele mai multe lucrări semnează ca Pictor academic. A rămas în istoria artei din România ca unul dintre principalii pictori, dar mai ales desenatori și litografi. A fost profesor la Institutul „Terezianum” din Sibiu, din 1841, și participant la Revoluția din 1848 în calitate de comandant al gărzilor civile din Ocna Sibiului.