Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Premiile Bienalei de la Veneția pentru întreaga carieră, acordate artistelor Anna Maria Maiolino și Nil Yalter
maiolino yalter

Premiile Bienalei de la Veneția pentru întreaga carieră, acordate artistelor Anna Maria Maiolino și Nil Yalter

Premiile Bienalei de la Veneția pentru întreaga carieră vor fi acordate anul viitor artistelor Anna Maria Maiolino și Nil Yalter, care au beneficiat în ultimii ani de o atenție sporită la nivel internațional.

Adriano Pedrosa, curatorul ediției din 2024, a precizat într-un comunicat că Maiolino și Yalter au fost aleși deoarece carierele și operele lor au legătură cu expoziția sa principală, „Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere”, care se va concentra pe artiștii care s-au mutat între Nordul și Sudul global.

Anna Maria Maiolino s-a născut în Italia, a crescut în Venezuela, iar în prezent locuiește în Brazilia. Nil Yalter s-a născut în Egipt, a urmat cursurile unei școli de artă în Turcia și locuiește în prezent în Franța. Ambele octogenare vor apărea în expoziția lui Pedrosa, care va fi deschisă în aprilie.

„Această decizie este deosebit de semnificativă având în vedere titlul și cadrul expoziției mele, axată pe artiști care au călătorit și au migrat între Nord și Sud, Europa și dincolo de ea, și viceversa”, a mai spus Pedrosa.

Critică la adresa politicii din Brazilia. Normele de gen, testate

Deși cunoscută astăzi mai ales pentru sculpturile de mari dimensiuni formate din lut și ciment, Maiolino a început să realizeze lucrări de artă conceptuală și filme în anii ’60 și ’70, care se numără printre cele mai importante lucrări produse în America Latină în acea perioadă.

Seria sa de „Hărți mentale”, din anii ’70, care seamănă cu diagrame cu text ce încearcă să traseze relațiile dintre ea și alții, se numără printre cele mai cunoscute lucrări ale sale. Alte lucrări ale artistei sunt mai explicit critice la adresa stării politice din Brazilia.

Filmele, instalațiile și lucrările de artă conceptuală ale lui Yalter au testat normele de gen și au depășit granițele naționale. Într-un mod provocator, cât și discret, Yalter a demonstrat că identitatea este flexibilă și mutabilă și că este adesea supusă unor schimbări în funcție de locul în care se află o persoană și de modul în care se prezintă lumii. Adesea, ea se concentrează asupra unor persoane ale căror comunități nu au fost întotdeauna vizibile pentru mase – imigranții turci care trăiesc în Franța (într-o lucrare celebră) și un diplomat francez din secolul al XVIII-lea care s-a transformat în femeie (pentru un videoclip).

La Bienală, Maiolino va expune o nouă lucrare de mari dimensiuni realizată din lut, iar Yalter va prezenta o nouă versiune a lucrării sale din 1974, „Exile Is a Hard Job”, despre imigranții care trăiesc departe de țara lor natală, precum și „Topak Ev”, instalația din 1973 a lui Yalter care seamănă cu o iurtă turcească tradițională. Aceste prezentări vor marca prima dată când ambele artiste expun vreodată la Bienală.

Cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia va avea loc în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie. Concursul național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România este în derulare. Pe 15 ianuarie va fi anunțat câștigătorul.