Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima expoziție Brâncuși într-un muzeu de artă japonez
sarutul, ipsos, brancusi, artizon museum

Prima expoziție Brâncuși într-un muzeu de artă japonez

Prima expoziție Constantin Brâncuși într-un muzeu de artă japonez, intitulată „Carving the Essence”, este deschisă la Artizon Museum din Tokyo și prezintă totalitatea activităților artistice ale maestrului român.

Cele aproximativ 90 de exponate includ mai mult de 20 de sculpturi împrumutate de la Brâncuși Estate și de la muzee și alte colecții din Japonia și din străinătate, precum și picturi și fotografii.

Deși Brâncuși este renumit ca unul dintre cei mai importanți sculptori ai secolului al XX-lea, până acum niciun muzeu din Japonia nu a organizat o expoziție majoră axată în principal pe lucrările sale sculpturale.

Aceasta prezintă lucrările lui Brâncuși din perioada sa timpurie, când a păstrat influența realismului academic și a lui Rodin, până în anii 1910, când a redus formele subiecților la esența lor, și perioada începând cu 1920, când și-a făcut subiecții din ce în ce mai abstracți.

Expoziția cuprinde și picturi și fotografii realizate de Constantin Brâncuși. Deși sculptorul a făcut din sculptură nucleul activității sale creative, abordarea sa de a explora domenii transversale, folosind alte tehnici în raport cu sculptura sa, este prin excelență modernă, se arată în prezentarea expoziției.

Sunt expuse, între altele, bronzurile „Domnișoara Pogany II” (1925) și „Peștele” (1924 – 1926), din colecția Artizon Museum, Ishibashi Foundation, respectiv Brâncuși Estate, „Sărutul” (1907 – 1910), ipsos, de la Artizon Museum, Ishibashi Foundation, dar și o imagine din atelierul lui din Montparnasse în care apar „Coloana fără sfârșit”, „Mademoiselle Pogany II”, gravură gelatino-argintie de la Muzeul de Artă Fotografică din Tokyo. Expoziția este deschisă până în 7 iulie 2024.

Expoziția e curatoriată de Hideaki Shimamoto și Anna Ueda. Prima expoziție de autor dedicată lui Constantin Brâncuși a fost organizată la Tokyo în 1977, la Galeria Tokoro, cu ocazia centenarului nașterii artistului.