Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima expoziție de modă de la Luvru sărbătorește moștenirea Bizanțului
paris,,france, ,september,20:,the,louvre,museum,facade,on

Prima expoziție de modă de la Luvru sărbătorește moștenirea Bizanțului

Prima expoziție axată pe modă organizată de Muzeul Luvru din Paris debutează în luna ianuarie și vorbește despre relația dintre modă și propriile colecții, sărbătorind moștenirea Bizanțului.

Expoziția urmărește modul în care obiectele prețioase din epoca bizantină și până la cel de-al Doilea Imperiu Francez au alimentat imaginația designerilor și continuă să o facă.

Sunt incluse creații haute couture și métiers d’art ale unora precum Karl Lagerfeld, Alexandre McQueen, Christian Louboutin, Maria Grazia Chiuri, Dolce & Gabbana și Yohji Yamamoto.

Toate articolele de modă și accesoriile vor fi răspândite prin galeriile permanente ale Luvru, iar arhitecta de interior Nathalie Crinière semnează scenografia. Ea a mai colaborat cu Olivier Gabet, director al departementului Arte Decorative de la Luvru, la expoziții ample la Les Arts Décoratifs, inclusiv la cea de succes Dior din 2017.

Expoziția aduce un omagiu și lui Madame Carven, designer, deoarece ea și soțul ei au fost importanți susținători ai Luvru, donând o colecție importantă de mobilier și obiecte decorative de secol XVIII.

Gabet precizează că proiectul de la Luvru va fi unic, având în vedere profunzimea colecției și faptul că expoziția nu este monografică, prezentând lucrările a aproximativ 40 de designeri. El a subliniat că expoziția pornește de la colecția Luvru și stabilește legături cu moda, nu invers.

Ținute împrumutate de la case de modă din întreaga lume

Programată să aibă loc între 24 ianuarie și 21 iulie 2025, expoziția – al cărei titlu nu a fost încă stabilit – va prezenta aproximativ 65 de ansambluri și 30 de accesorii. Acestea vor fi instalate pe o suprafață de 900 de metri pătrați care reprezintă patrimoniul de arte decorative al muzeului, ce variază de la armuri, ceramică, fildeșuri, tapiserii, instrumente științifice, bijuterii, bronzuri, vitralii și argintărie până la somptuoasele apartamente Napoleon al III-lea.

Creat oficial în 1893, departamentul a adunat o colecție de 20.000 de obiecte, din care puțin peste o treime sunt expuse permanent.

Întrucât nu deține vreo colecție de modă, cu excepția unor haine somptuoase de la Ordre du Saint-Esprit, Luvru împrumută ținute de la designeri și case de modă din Franța, Italia, Regatul Unit și SUA.
Colecția națională de modă a Franței aparține Les Arts Décoratifs, unde Gabet a fost director timp de nouă ani înainte de a se alătura Muzeului Luvru, în 2022.