Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Prima expoziție internațională majoră cu sculpturi asiatice din bronz, la Amsterdam
guhyasamaya akshobhya, tibet, xv. rijksmuseum

Prima expoziție internațională majoră cu sculpturi asiatice din bronz, la Amsterdam

Expoziția majoră de toamnă a Rijksmuseum, „Bronze. 4,000 years of beauty”, va fi prima expoziție internațională majoră dedicată bronzului asiatic ca subiect unitar.

Expoziția e o ocazie unică de a explora teme de legătură în arta bronzului din Asia prin intermediul a 75 de capodopere alese de la artefacte preistorice la opere de artă contemporane din India, China, Indonezia, Japonia, Thailanda, Vietnam, Pakistan, Nepal și Coreea.

Majoritatea acestor lucrări vor fi expuse pentru prima dată în Țările de Jos, iar mai mult de 15 dintre ele nu au mai fost expuse vreodată în Europa.

Statui ale lui Buddha, Shiva și Vishnu, între altele, arată în mod impresionant felul în care cerul a fost adesea reprezentat în bronz pe pământ. Pe lângă acestea se vor afla obiecte din bronz precum oglinzi, arme, clopote, vase de vin și arzătoare de tămâie, în reprezentări spectaculoase.

Împrumuturi din muzee asiatice, europene și americane

Pentru expoziție au fost împrumutate lucrări de la șase muzee. Muzeul Național din Bangkok, spre exemplu, a împrumutat șase lucrări, inclusiv „Buddha under Naga’s hood”, care va părăsi Thailanda pentru prima dată de când a fost turnată în secolul al XII-lea sau al XIII-lea. Lucrări vor veni și de la Muzeul de Artă Contemporană din Bangkok. Alte împrumuturi provin din India (Muzeul Național, New Delhi; Muzeul Bihar, Patna), Indonezia (Muzeul Sonobudoyo, Yogyakarta) și Pakistan (Muzeul Național, Karachi).

În plus, expoziția prezintă capodopere din colecții din Europa și Statele Unite, între care Musée Guimet (Paris) și Metropolitan Museum of Art (New York), și lucrări din colecția Rijksmuseum, inclusiv „Shiva Nataraja” (India, secolul al XII-lea e.n.) și statuia lui Guhyasamaya Akshobhya (Tibet, secolul al XV-lea e.n.), recent achiziționată, care va fi expusă pentru prima dată.

Expoziția va fi deschisă în perioada 27 septembrie 2024 – 12 ianuarie 2025, la Rijksmuseum.

Foto: Guhyasamaya Akshobhya, Tibet, secolul XV (c) Rijksmuseum