Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima expoziţie personală a Irinei Gheorghe în România va fi vernisată la Galeria Ivan
irina gheorghe galeria ivan

Prima expoziţie personală a Irinei Gheorghe în România va fi vernisată la Galeria Ivan

Prima expoziţie personală în România a artistei Irina Gheorghe, numită „Lucruri care nu sunt aici, despre care nu putem spune” va fi vernisată pe 20 iulie, la Galeria Ivan.

În cadrul vernisajului, va avea loc în spațiul expoziției performance-ul live al artistei, „Remarci preliminare asupra lucrurilor care nu sunt prezente”.

Înstrăinare şi realităţi inobservabile

Proiectul Irinei Gheorghe are la bază cercetarea sa doctorală din cadrul GradCAM / Technological University Dublin, „Treason of the Senses: Practices of Estrangement or How Art Speaks of What Is Not There” („Trădarea simțurilor: practici ale înstrăinării sau cum arta vorbește despre ceea ce nu este acolo”), finalizată în 2021.

Studiul său chestionează relația dintre artă, filozofie și știință în cercetarea realităților inobservabile și rolul pe care tehnicile artistice ale înstrăinării – metode prin care experiența obișnuită devine nefamiliară – îl pot juca în acest proces.

Proiectul a fost transpus în format expozițional începând cu 2018 în diverse spații și contexte internaționale, într-o serie de expoziții și performance-uri.

Pentru prima prezentare a acestui proiect în România, Irina Gheorghe realizează o instalație site-specific ce preia și integrează elemente anterioare pentru a aborda ceea ce nu este prezent în spațiul Galeriei Ivan. Fiecare iterare a intervenției artistei aduce un element suplimentar în raport cu cele antecedente, astfel că pe lângă desenele murale din benzi adezive, fotografiile și performance-ul, expunerea include și seria nouă de colaje ce dă titlul expoziției, „Lucruri despre care nu putem spune”.

„Remarci preliminare asupra lucrurilor care nu sunt prezente” este un performance care evoluează din 2017, cu fiecare interpretare. În el artista trasează prin limbaj corporal și voce o hartă imaginară, un tur ghidat al lucrurilor care nu sunt prezente în spațiu. Pe lângă o anumită doză de improvizație, scenariul său este trasat parțial în instalațiile murale site-specific din benzi adezive, „All the Things Which Are Not There”, desene colorate în care diverse grade de „inobservabil” sunt clasificate și plasate spațial, incluzând fragmente din formele pe care aceste hărți invizibile le-au luat în instanțele trecute ale proiectului.

Expoziția „Lucruri care nu sunt aici, despre care nu putem spune” poate fi vizitată în spațiul Galeriei Ivan din cadrul Atelierelor Malmaison, până pe 10 septembrie, de joi până sâmbătă în intervalul 15:00-19:00, iar în rest pe bază de programare.

Cine este Irina Gheorghe

Irina Gheorghe (născută în 1981, în România) lucrează în principal cu performance, în combinație cu desene, instalație, fotografie sau video, pentru a explora tensiunile ce apar în încercarea de a comunica despre lucruri aflate dincolo de posibilitățile noastre de observație, precum viața extraterestră sau planete ipotetice. De asemenea, lucrează ca parte din duo-ul artistic Biroul de Cercetări Melodramatice, investigând atât modul în care afectele influențează societatea contemporană, cât și relația noastră afectivă cu un univers non-uman. Proiectele ei au fost prezentate la Künstlerhaus Bremen, Grazer Kunstverein, Project Arts Centre Dublin, Swimming Pool Sofia, Changing Room Berlin, Institutul Cultural Român Berlin, printre altele. Trăiește și lucrează în Berlin.

Credit foto: Galeria Ivan