Prima expoziție postumă Pia Massaci, la Palatul Suțu
„Restituire, un parcurs subiectiv”, prima expoziție Pia Massaci (1908 – 1992) organizată postum, va fi vernisată la Palatul Suțu pe 4 noiembrie, la ora 17:00. Aceasta va fi și prima expoziție dedicată creației artistei care are loc după aproximativ cinci decenii de la ultima sa prezentare solo.
Angelica Iacob, șef Secție Artă MMB, curator al expoziției, explică: „Pia Massaci este o artistă afirmată în perioada interbelică, viața și opera ei stârnind în ultima vreme un interes deosebit. În patrimoniul Pinacotecii București, pictorița este reprezentată cu trei lucrări, dintre care două au fost prezentate în cadrul expoziției «Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România», organizată de Muzeul Municipiului București în cadrul Art Safari 2021. Inițiativa MMB a fost apreciată de urmașii Piei Massaci, care au contribuit substanțial la organizarea expoziției-semnal dedicată artistei, inaugurată la Palatul Suțu”.
Cine a fost Pia Massaci
„Bunicul artistei, originar din zona Saarland, a emigrat în România în 1884, fiind ulterior naturalizat, cu schimbarea numelui din Massatsch în Massaci. Născută la Constanța, Pia Massaci a debutat în 1935, la Salonul Oficial de pictură și sculptură, în cadrul căruia a expus «Autoportret» și «Păpuși italiene». În expoziția de față prezentăm autoportrete ale artistei alături de alte câteva lucrări atent selectate. Portrete, scene de interior, flori, păpuși sau peisaje se derulează sub privirile noastre într-o desfășurare ritmică și vibrantă”, punctează Angelica Iacob.
Pia Massaci a fost elevă a artiștilor Jean Al. Steriadi și Camil Ressu, a fost laureată cu Premiul Moldovei al Academiei de Arte frumoase din Iași. Până la finalul anilor 1970, a avut douăsprezece expoziții personale, apoi a intrat într-un con de umbră.
Vernisajul va include un moment muzical – inspirat din foaia de repertoriu ce i-a aparținut Piei Massaci, păstrată în arhiva familiei – ce va fi susținut de soprana Isabela Stănescu, ghidată și acompaniată la pian de conf. univ. dr. Raluca Ouatu.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 4 noiembrie 2022 – 22 ianuarie 2023.