Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Prima expoziție solo Ioana Nemeș în Austria
ioana nemes

Prima expoziție solo Ioana Nemeș în Austria

Prima expoziție solo Ioana Nemeș (1979 – 2011) în Austria va fi vernisată în 29 mai, la galeria Kevin Space din Viena, unde va putea fi vizitată până în 14 iulie.

„All the Future Ahead” este curatoriată de colectivul Kilobase Bucharest, Fanny Hauser și Viktor Neumann și este organizată în parteneriat cu galeria Kevin Space, spațiu de artă nonprofit, și asociația austriacă Tranzit.

Proiectul prezentat la galeria Kevin Space este dedicat introducerii/ reintroducerii unor elemente esențiale din practica artistică a Ioanei Nemeș în Austria și face parte dintr-o serie de expoziții începută la fundația Between Bridges în Berlin în toamna trecută.

Expoziția va cuprinde lucrări precum „The Wall Project”, care încapsulează primele eforturi susținute de înregistrare fotografică și autoevaluare/ poziționare pe linia în continuă mișcare între subiectiv și obiectiv; și „Monthly Evaluations” – elaborată gradual de artistă, în perioada 2005 – 2010, din dorința „de a înregistra, diseca, înțelege și descrie lucruri intangibile precum viața sau timpul”, pe baza aplicării unui set de parametri de evaluare și vizualizare a fiecărei zile, dezvoltat și testat în perioada 2003 – 2004.

Aceasta a fost seria principală în care Ioana Nemeș a dezvoltat o metodologie de lucru la intersecția limbajului și imaginii, aducând mereu în convergență documentarul și ficționalul, autobiograficul și expansiunea înspre investigarea unor teme generale relevante pentru procesul artistic cu micro și macro-istorii, în paralel cu dezvoltarea ei personală și artistică plasată pe fundalul apariției unei scene de artă în România acelor timpuri.

Va fi prezentată și „Untitled”. Interesată de caracterul esențial și concentrat al numelor, etichetelor, dar și de modalitățile de perturbare a încercărilor de clasificare, Ioana Nemeș reutiliza în seria „Untitled” seturi de printuri comerciale folosite pentru a vinde vopsele și promisiuni de frumusețe pentru design interior.

Despre Ioana Nemeș 

Ioana Nemeș a studiat fotografia cu Iosif Kiraly la Universitatea Națională de Arte din București. Până la vârsta de 21 de ani, a fost recunoscută ca sportivă de performanță în echipa națională de handbal, iar în urma unui accident grav a hotărât să studieze arta.

Lucrările și cercetarea artistică ale Ioanei Nemeș au fost stimulate de necesitatea de a vizualiza și comunica pe cât de clar posibil mecanismele ascunse în spatele sistemelor vizuale, lingvistice și psihologice care ne definesc.

Creațiile ei au fost prezentate în expoziții precum Istanbul Biennial (2009), U-Turn Copenhagen (2008), Prague Biennial (2007) și Bucharest Bienniale 2 (2006). Lucrări ale ei au fost expuse la Art in General, NY (USA), Secession, Viena (AT), Smart Project Space, Amsterdam (NL), Kunsthalle Fridericianum, Kassel (DE), Royal College of Art, Londra (UK), Salonul de Proiecte, București (RO), Eastside Projects, Birmingham (UK), Triumf Amiria. Museum of Queer Culture, București (RO), Caixaforum Barcelona (ES), MNAC București (RO), The Museum of Sculpture at Krolikarnia Varșovia (PL), Uj Gallery, Budapest Museum (HU), GoetheInstitut, Sofia (BG), KIM?, Riga (LV), BOZAR, Brussels (BE), Bunkier Sztuki (PL), Trafo, Budapest (HU), Drodesera festival, Dro (IT), Galeria de Artă Contemporană – Muzeul Brukenthal, Sibiu (RO), Jiří Švestka Gallery, Praga (CZ), Wonnerth Dejaco Gallery, Viena (AT) și în publicații precum 100 New Artists (editura Laurence King) și Romanian Cultural Resolution (editura Hatje Cantz).

Cele mai recente expoziții solo au avut loc în 2023 la Between Bridges, Berlin (DE) – fundația artistului Wolfgang Tillmans, și la Art Encounters, în Timișoara.
Expoziții solo în pregătire – la Kevin Space, Viena (AT), MNAC, București, și la muzeul SMAK, Gent (BE).