Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima expoziție solo Iosif Király în Polonia
iosif kiraly

Prima expoziție solo Iosif Király în Polonia

Prima expoziție solo a artistului vizual și arhitectului Iosif Király în Polonia va fi găzduită de Muzeum Miasta Łodzi în perioada 15 iunie – 28 august.

„Old Memories Are Getting More Persistent” este organizată în cadrul Sezonului Cultural România – Polonia 2024-2025.

Iosif Király este un atent observator al modului în care amintirile evenimentelor din trecut, atât personale, cât și colective, ne însoțesc constant și se schimbă odată cu timpul și acumularea de noi experiențe. Deși fotografiile sunt pentru Iosif Király ancore aruncate în trecut, el nu consideră amintirile ca fiind instantanee care apar identice ori de câte ori deschidem un album foto și le privim. Mai degrabă, amintirile sunt experiențe comprimate în creier, care, de fiecare dată când sunt aduse în prezent, sunt reconstruite în moduri diferite, în funcție de starea emoțională din prezent, de informațiile și experiențele acumulate între timp.

Despre Iosif Király

Iosif Király (n. 1957) este artist vizual, arhitect și profesor la Universitatea Națională de Arte din București. Practica sa artistică investighează relația dintre percepție, timp, sincronicități și memorie prin fotografie, instalație, desen și video. A inițiat, coordonat și, împreună cu arhitecți, artiști vizuali și antropologi, a participat la proiecte de cercetare legate de schimbările survenite în România post-comunistă: D-platform, RO-Archive, Triak sau Tinseltown. În anii ’80 a activat în rețeaua de mail-art, o mișcare internațională underground inițiată de Fluxus. După 1989, a expus individual și în cadrul grupului subREAL.

Lucrările lui se află în numeroase colecții publice și private precum: Muzeul Național de Artă Contemporană București, Arteast Collection, Moderna galerija, Ljubljana; Stedelijk Museum, Amsterdam; Light Work, Syracuse, NY; Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berlin; Neue Galerie Graz am Landsesmuseum Joanneum; Museum of Contemporary Art, Ars Aevi, Sarajevo; Colecția Benneton; Emprise Bank, Wichita, KS; Fondazione Cassa di Risparmio di Modena; Banca Europeană Centrală, Frankfurt; Hypo Bank, Frankfurt.

A expus la Paris Photo (2021, 2022), la Neue Galerie Graz în contextul festivalului steirischer herbst ’22, Guangdong Museum of Art / Trienala de la Guangzhou 2021, Muzeul Național de Artă Contemporană din București (2020 – 2021), Musée des Beaux-Arts de Tournai (2019) și la Academia Regală de Arte în Antwerp (2019) în cadrul festivalului Europalia, precum și la ICO Museum Madrid/Photo Espana (2019) și în expoziția de la Spațiul Niemeyer din Paris (2019). În 2018, Muzeul Național de Artă Contemporană București a organizat o retrospectivă a lucrărilor sale în expoziția personală „Uși închise, plicuri deschise. Lucrări timpurii 1995-2000”.

Iosif Király a participat la evenimente și bienale importante, precum A 3a Bienală de la Praga (2007), Bienala de la Veneția (1999, 1997, 1993), Bienala din Berlin (1998), Bienala Sāo Paulo (1994), Bienala Istanbul (1992), a 2a Trienală de Fotografie din Esslingen (1992).

Foto: Iosif Király, „Old People Feel the Weather in their Bones No 2”, 2016, fotomontaj, 30 x 24 cm