Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima mare expoziție personală în Regatul Unit a artistei sârbe Marina Abramović, la Royal Academy of Arts
the hero, 2001, marina abramovic

Prima mare expoziție personală în Regatul Unit a artistei sârbe Marina Abramović, la Royal Academy of Arts

Prima mare expoziție personală în Regatul Unit a reputatei artiste sârbe Marina Abramović (n. 1946) va fi vernisată luna aceasta la Royal Academy of Arts.

Expoziția se va deschide cu două lucrări în care Abramović s-a angajat direct cu publicul: de la interacțiunea fizică radicală din „Rhythm 0”, 1975, la liniștea tăcută din „The Artist is Present”, 2010. Realizate la 45 de ani distanță, cele două lucrări încapsulează dezvoltarea practicii sale. În continuare, „The Communist Body” va evidenția originile lui Abramovic în fosta Iugoslavie și modul în care idealurile comuniste, trăite atât în plan social, cât și personal, i-au influențat practica. Printre lucrările prezentate aici se numără „Rhythm 5”, 1974 (Londra, Lisson Gallery), „The Hero”, 2001, și „Balkan Baroque”, 1997, o lucrare legată de războaiele balcanice din anii 1990.

Vor fi incluse performance-uri cheie ale lui Abramović de la începuturile sale, prezentate video și foto. Unele dintre ele se concentrează pe utilizarea corpului și a rezistenței sale fizice, în timp ce altele reprezintă o căutare de eliberare transformatoare.

În „Coming and Going”, Abramović echivalează efemeritatea artei spectacolului cu natura trecătoare a propriilor noastre vieți. Inspirată de practica călugărilor tibetani de a dormi alături de morți, va fi reinterpretată piesa „Nude with Skeleton”, 2002. Va fi prezentată și lucrarea „Good and Evil”, 2020, care face referire la limbajul icoanelor slave.

„Eu o numesc cunoaștere lichidă. Când corpul este epuizat, ajungi la un punct în care corpul nu mai există. Conexiunea ta cu o cunoaștere universală este atât de accentuată, încât există o stare de luminozitate”, spune artista.

Expoziția, care reunește 40 de performeri, se va încheia cu reinterpretarea „The House with the Ocean View”. În 2002, Abramović a locuit continuu, timp de 12 zile, într-o „casă” în Sean Kelly Gallery din New York. Abramovic a ținut post, bând doar apă, în timp ce rânduia acțiunile zilnice la condițiile de trai. Publicul a fost invitat să asiste cu condiția să nu vorbească, dar să stabilească un dialog energetic cu artista. Desfășurată la un an după 11 septembrie 2001, lucrarea a reprezentat un priveghi colectiv.

„Marina Abramović” va avea loc în perioada 23 septembrie 2023 – 1 ianuarie 2024, la Royal Academy of Arts.

Foto: „The Hero” (c) Marina Abramovic Archives © Marina Abramovic