Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Primăvara lui David Hockney luminează Musée de l’Orangerie cu o frescă gigant – VIDEO

Primăvara lui David Hockney luminează Musée de l’Orangerie cu o frescă gigant – VIDEO

Pictorul de origine britanică a profitat de izolarea normandă pentru a crea o operă inspirată de Tapiseria de la Bayeux. Ea este expusă la Paris, până la 14 februarie 2022.

Hockney este unul dintre cei mai bine cotaţi pictori în viaţă. El îşi prezintă noua expoziţie, „A year in Normandie”, la Muzeul Orangerie din Paris.

Instalat în Calvados de mai mulţi ani, el se inspiră din peisajele normande şi din zona Pays d’Auge.

De când s-a stabilit în Normandia, David Hockney nu încetează să creeze. În timpul primei carantine, pictorul a realizat pe iPad, de-a lungul a câteva săptămâni, mai mult de 100 de imagini.

“Când a început izolarea în mai 2020, Jocurile Olimpice au fost anulate şi mi-am dat seama că nu puteau anula primăvara… Şi primăvara în acel an a fost cu adevărat minunată”, a mărturisit artistul.

El a realizat o succesiune de peisaje normande, captând efectul luminii şi al schimbărilor climatice din Pays d’Auge.

Atunci când David Hockney a descoperit Tapiseria de la Bayeux, a fost subjugat de multitudinea de detalii ale operei. “Închis”, în căsuţa sa normandă pentru o durată nedeterminată, imaginile brodate care spun povestea cuceririi Angliei de către Wilhelm, duce de Normandia, în secolul XI, reapar ca prin magie.

Zilele trec, izolarea se încheie și primăvara cedează locul verii, toamnei și apoi iernii. Hockney nu a pictat doar primavera, ci un an întreg. Rezultatul este o explozie de culoare şi lumină în care schimbările climatice sunt înfăţişate în zone plate, juxtapuse.