Primul amplu catalog online cu artefacte furate din Benin, lansat
Primul amplu catalog online în care sunt listate artefacte furate din Regatul Benin a fost lansat și are capacitatea de a influența restituirea unor astfel de obiecte de către instituții din lume.
Baza de date, digitalbenin.org, identifică locul unde se află mai mult de 5.200 de artefacte africane care au stârnit dezbateri în lumea culturală privitor înapoierea de către instituțiile culturale din Vest a patrimoniului sustras în timpul perioadelor de colonizare.
Bronzurile din Benin reprezintă un grup de obiecte istorice care au fost luate din Palatul Regal din Benin (astăzi, Nigeria), în timpul unei intervenții violente a trupelor britanice, în 1897.
Mai mult de 130 de instituții cu patrimoniu din Benin
Digital Benin identifică 131 de instituții din 20 de țări cu patrimoniu cultural din Benin în colecțiile lor. Sunt specificate detalii privind proveniența – oferite de instituțiile participante -, imagini și numele lucrărilor (în limbile engleză și edo).
Vizitatorii site-ului pot accesa și o colecție de istorii orale, narate de artiști din regiune și de bătrâni, care subliniază importanța lucrărilor de artă pentru cultura locală.
Proiectul e condus de Barbara Plankensteiner, director al Museum am Rothenbaum Kulturen und Künste der Welt (MARKK) din Hamburg, și finanțat de Ernst von Siemens Art Foundation din Munchen. Colaborează experți din Nigeria, Kenya și SUA. Anterior lansării, echipa proiectului a făcut cercetări cu diverse muzee din lume timp de doi ani.
Printre instituțiile participante se numără Metropolitan Museum of Art din New York, Cleveland Museum of Art, Ethnological Museum of Berlin, National Gallery of Australia, Benin City National Museum și Royal Ontario Museum.