
Primul muzeu din lume dedicat artei cenzurate, închis
Museu de l’Art Prohibit din Barcelona, primul muzeu din lume dedicat artei cenzurate, a fost închis pentru o perioadă nedeterminată după mai puțin de doi ani de la inaugurare.
Descris de Times Londra drept „cel mai ofensator muzeu din lume”, acesta a fost deschis în octombrie 2023 sub conducerea jurnalistului și antreprenorului catalan Tatxo Benet.
El a început colecția în urmă cu șapte ani și finanța personal muzeul. „Acesta este singurul muzeu din lume dedicat artei care a fost cenzurată”, spunea el, citat de The Guardian. Deși meritele artistice și estetice au jucat un rol în selecție, principalul factor de includere a fost cenzura. „Există lucrări care poate nu au un mare merit artistic, dar povestea lor merită un loc în muzeu. Asta este ceea ce au în comun aceste lucrări și arată că cenzura a eșuat, pentru că aici le puteți vedea. Este un triumf al libertății de exprimare”.
Colecție nomadă
Muzeul a expus 200 de lucrări interzise ale unor artiști precum Ai Weiwei, David Wojnarowicz și Abel Azcona. Închiderea, la sfârșitul lunii iunie, a avut loc ca urmare a perturbărilor continue provocate de lucrătorii aflați în grevă care pichetaseră instituția.
Benet a spus: „Este o încheiere dureroasă și nedorită, dar inevitabilă, din cauza pierderilor financiare cauzate de protestul organizat în fața muzeului în ultimele patru luni, condus de sindicatul SUT. În această perioadă, amenințările și calomniile rezultate din această situație au perturbat funcționarea normală a muzeului, iar pierderile au devenit nesustenabile. După un an și jumătate de la deschidere, singurul muzeu din lume dedicat expunerii operelor de artă interzise se închide cu intenția de a deveni o colecție nomadă, cu expoziții itinerante în întreaga lume. O colecție care va rămâne vie și va continua să fie un punct de întâlnire pentru confruntarea cu cenzura”.
Foto: „Always Franco”, de Eugenio Merino. Credit: Museu de l’Art Prohibit