Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Primul proiect new-media al regizoarei Anca Damian, expus la Institutul Goethe
in cautarea paradisului ar anca damian, curatorial.ro

Primul proiect new-media al regizoarei Anca Damian, expus la Institutul Goethe

„În căutarea paradisului A.R.” este o expoziție de realitate augmentată ce acompaniază cel mai recent lungmetraj al regizoarei Anca Damian, „Insula”.

Expoziția va putea fi vizitată la Institutul Goethe din București începând cu 27 octombrie și până pe 19 noiembrie 2022, gratuit, joia și vinerea, între orele 16:00 și 20:00, sau sâmbăta, între 11:00 și 17:00.

Lucrările pot fi explorate în realitate augmentată prin intermediul aplicației „In Search of Paradise AR” disponibilă pe App Store și Play Store, iar vizitatorii expoziției vor fi ghidați de personalul institutului, dacă este solicitat acest lucru.

Filmul de animație „Insula”, inspirat de spectacolul bazat pe textul lui Naum

După ce a fost proiectat la festivaluri ca Big Screen Competition Rotterdam, Goteborg IFF, Annecy IFF, Busan IFF și alte 50 de evenimente de gen, filmul „Insula” va intra în cinematografele românești pe 11 noiembrie.

Plecând de la cartea „Robinson Crusoe” publicată în 1719, scriitorul Gellu Naum a abordat în stilul suprealist caracteristic temele aventurii, naufragierii și singurătății în piesa de teatru „Insula” (1979). Textul a avut parte de diferite montaje, dar proiectul de teatru-concert conceput de Ada Milea & Alexander Bălănescu Quartet a fost unul dintre cele mai de succes adaptări. Comisionat de Oxford Contemporary Music, spectacolul a avut premiera în 2006, la Wesley Memorial Church din Londra, apoi s-a bucurat de success în România.

Inspirată de această adaptare, Anca Damian a imaginat filmul de animație „Insula” – un musical post-modern care leagă tema lui Robinson Crusoe de realitățile contemporane: criza climatică, tema refugiaților, revizitarea colonialismului din perspectiva secolului 21.

„În căutarea paradisului A.R.” este o expoziție imersivă ce folosește noile tehnologii pentru a augmenta scene-cheie din film printr-un limbaj artistic încă nou și în curs de dezvoltare. Anca Damian invită privitorul să intre în lumea filmului, folosind ecranele telefoanelor mobile și tabletelor pentru a parcurge o călătorie inițiatică în căutarea Paradisului – plecând de la coliba lui Robinson, către ocean, apoi către turnul din Babel unde are loc Carnavalul Plăcerilor.

„Aflat la intersecţia artelor (literatura, teatru, muzică, arte vizuale, coregrafie), filmul «Insula» are un univers imersiv care incită să fie perceput, nu numai privit. Prin expoziţia de realitate augmentată spectatorul experimentează căutarea Paradisului alături de personajele filmului, devenind el însuşi parte din univers”, a transmis Anca Damian.

Cine este Anca Damian

Anca Damian a studiat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică în Bucureşti, unde s-a specializat în imagine de film şi, mai târziu, a obţinut un doctorat în Artă, cinematografie şi media. A lucrat ca regizoare, scenaristă şi producătoare la mai multe lungmetraje şi animaţii.

Filmografia ei include „Întâlniri încrucişate” (2008), „Crulic – drumul spre dincolo” (2011), „O vară foarte instabilă” (2013), „Muntele Magic” (2015), „Moon Hotel Kabul” (2018) şi „Povestea fantastică a Maronei” (2019). Filmele ei au fost distribuite internaţional şi au fost premiate în numeroase festivaluri, inclusiv cu Premiul Cristal pentru cel mai bun lungmetraj la Annecy, premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Varşovia, Miranda International Award la Madrid, Premiul Audentia oferit de Eurimages şi nominalizare la European Film Awards.

„Insula” este cel de-al şaptelea lungmetraj al regizoarei, iar „În căutarea paradisului A.R.” marchează primul ei proiect new media.