Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Primul vernisaj din 2022 la MNȚRplusC – Gabriel Stoian experimentează în toate mediile vizuale
gabriel stoian

Primul vernisaj din 2022 la MNȚRplusC – Gabriel Stoian experimentează în toate mediile vizuale

Primul vernisaj din 2022 la MNȚRplusC, spațiu aflat sub Cinema Muzeul Țăranului, va fi al expoziției „MMXXII” a artistului Gabriel Stoian și este programat să aibă loc în seara de 11 martie.

Pornind de la simpla grafie a unui an și de la superstiții, „MMXXII” reprezintă observația făcută de Gabriel Stoian unor banale acțiuni sau contexte, construind o imagine care are în codul ei încifrat mereu ceva echivoc și dual, mereu ceva tensionat.

Artistul practică majoritatea mediilor cu suport material din zona artelor vizuale, iar această expoziție e concentrată pe tehnica picturii în ulei, cu două abordări distincte, explică curatorul Horațiu Lipot – pe de o parte, un corpus de lucrări estetic încadrate rectangularului tipic de pânză sau lemn, figurative și încărcate de atmosfera ambiguă a unui poem de tip confesional, la limita interpretarii în sublim a unui eveniment real observat; pe de alta, condiția de expat a artistului e exprimată prin instalații picturale care se configurează în jurul motivului măștii.

„Ar fi ușor să îl plasăm pe Gabriel Stoian în principiile Noului Romantism, discutate de altfel în spațiul germanic pentru prima dată, însă cred că această încadrare este mai degrabă limitativă în raport cu corpusul total al lucrărilor. Ajută însă pentru a înțelege în linii mari poziția pe care artistul și-o alocă față de exterior”, punctează Lipot, curator și manager cultural, fost director artistic al galeriei IOMO.

Având în vedere că este un spațiu de tip artist-run, programul de vizitare diferă față de cel al muzeului. Expoziția poate fi vizitată până pe 30 aprilie, în zilele de sâmbătă, între orele 15:00 – 18:00, sau la cerere, cu o programare în prealabil (la numărul de telefon 0726.343.273). Intrarea este liberă.

MNȚRplusC ocupă subsolul Muzeului Național al Țăranului Român începând din aprilie 2021. Este un teren de experiment artistic, o inițiativă care urmărește să coaguleze o comunitate nouă, formată din artiști activi pe scena de artă și urmăritorii ei. Unele dintre expozițiile deschise în sala MNȚRplusC vor purta referințe la patrimoniul material și imaterial al muzeului.

Gabriel Stoian, expoziții în țara și străinătate

Născut în 1985, Gabriel Stoian este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, promoția 2014, obținând titlul de doctor în arte vizuale. A debutat ca artist aspirant în același an. Prima sa expoziție a avut loc la ALERT studio din București. A fost urmată de numeroase activități pe scena artistică locală și internațională: Vienna Art Fair, 2014; Bucharest Biennale 2014; Lateral Art Space, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, 2015; Melkweg Expo Center, Amsterdam, 2015; Videozoom, Museo di Roma 2015, Roma; A4 Used without object, RKI gallery, Berlin, 2016; Regards from the Aral Sea, Camera, Centrul de Interes, Cluj-Napoca, 2018; Things change, Bistro 21, Leipzig, 2019; Inmedio noctis viam suam lux exerit, Sonneundsolche, Dusseldorf, 2019; A world too much, Spazio Display, Parma, 2020; Dilemma, AF. Gallery, Frankfurt, 2020.

Practica sa artistică constă într-o abordare democratică incluzând toate mediile vizuale cunoscute. Totuși, pictura este cea care stă la baza procesului său de creație. Lucrările sunt adesea explicate de artist sub forma unor confesiuni, intime și poetice, experiențele personale iminente reprezentând tema principală a lucrărilor sale. În 2017, Stoian a fondat NEW NOW Frankfurt, un spațiu independent care funcționează ca o platformă duală, alternând între producția privată și derularea unui program dinamic deschis expozițiilor, workshop-urilor și cercetării interdisciplinare, susținând artiștii emergenți naționali și internaționali.