Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Programul de mentorat și producție pentru artiști emergenți Accelerator, la Brașov
aerial,drone,view,of,the,council,square,in,brasov,,romania.

Programul de mentorat și producție pentru artiști emergenți Accelerator, la Brașov

Programul de mentorat și producție pentru artiști emergenți Accelerator ajunge la Brașov, după o primă ediție derulată la București în ultimul an și jumătate.

Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) și Muzeul de Artă Brașov au lansat un apel pentru „Accelerator Brașov. Program de mentorat și producție pentru artiști emergenți din România”. Artiștii interesați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot aplica până pe 27 august 2023. Detaliile privind apelul pentru artiști pot fi consultate pe accelerator-mentorat.ro.

Programul își propune să asigure un cadru de dezvoltare profesională printr-o abordare strategică și coerentă și să pună la dispoziția artiștilor instrumentele necesare dezvoltării abilităților de prezentare, organizare și comunicare a practicii proprii.

Pe parcursul celor trei luni de mentorat, vor avea loc activități din sfera teoretică și practică ce completează formarea academică universitară tradițională, concentrată cu precădere pe învățarea tehnicii artistice.

Expoziție de grup la Muzeul de Artă Brașov

Accelerator Brașov va oferi celor 10 artiști selectați cunoștințe împărtășite de mentori, resurse pentru producția de lucrări noi și contextul pentru prezentarea acestora într-o expoziție de grup la Muzeul de Artă Brașov.

„Accelerator Brașov este un nou proiect, un nou pas, care continuă firesc programul de mentorat precedent. Acesta își propune să ofere artiștilor emergenți cadrul în care să exploreze o abordare strategică asupra carierei lor, într-un mod care completează pregătirea mediilor tradiționale de învățare”, precizează Andrei Breahnă, președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus și manager de proiect.

De cealaltă parte, Bianca-Maria Bălșan, manager Muzeul de Artă Brașov, spune: „Un obiectiv cheie al planului de management pe care l-am propus pentru consolidarea muzeului ca un reper de referință în peisajul cultural local și național este stimularea comunității artistice prin proiecte care integrează colaborarea dintre galeriile de artă, artiști și organizațiile neguvernamentale. Proiectul Accelerator Brașov se aliniază acestei direcții, încurajând diversitatea creativă și dinamismul mediului artistic local”.

Sesiunile de mentorat vor avea loc în Brașov, între 18 și 21 septembrie, iar expoziția de grup va fi vernisată pe 10 noiembrie, urmând a fi deschisă până pe 25 februarie 2024. În program se pot înscrie atât artiști emergenți din Brașov care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, cât și artiști din alte orașe ale României.

Juriul care va evalua dosarele primite este alcătuit din Andrei Breahnă – manager cultural și manager proiect Accelerator, Bianca Bălșan – manager cultural și director muzeu, Ioana Chira – comunicator și specialist PR, și Georgia Țidorescu – curatoare independentă și coordonatoare proiect.

Procesul de selecție va avea două etape – preselecția și interviul. În urma parcurgerii dosarelor, juriul va selecta o listă scurtă de artiști care se vor califica în cea de-a doua etapă de selecție și care vor fi invitați la un interviu online. Juriul va decide care vor fi cei 10 artiști emergenți ce vor participa în programul Accelerator Brașov după finalizarea tuturor interviurilor.

Mentorii care îi vor ghida pe cei 10 artiști emergenți în program sunt Andrei Breahnă, Ioana Chira, Georgia Țidorescu și Mihaela Chiriac, curatoare. Partenerii proiectului sunt galeria Gaep din București și Muzeul de Artă Brașov.