Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiștii emergenți din programul Accelerator expun la Gaep
alina ion days 2023 digital print on wallpaper 38 strips, gaep

Artiștii emergenți din programul Accelerator expun la Gaep

Cei zece artiști emergenți selectați în programul Accelerator vor expune la galeria bucureșteană Gaep sub titlul „Back to Where It All Began”, începând cu 10 februarie.

Andrei Arion, Flaviu Cacoveanu, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Mihaela Hudrea, Alina Ion, Maria Mandea, Delia A. Prodan, Stanca Soare, Ana Maria Szöllösi sunt protagoniștii expoziției, cu lucrări care investighează, prin mijloace diferite, societatea în care trăim.

Expoziția marchează cea de a doua etapă a programului Accelerator. Mentorat și Producție pentru Artiști Emergenți, după stagiul de mentorat finalizat anul trecut, și reprezintă un corolar care integrează într-o manieră expresivă inedită cunoștințele acumulate de cei 10 artiști emergenți în urma interacțiunii cu mentori consacrați la nivel național și internațional.

flaviu cacoveanu, untitled (orange), 2023

Flaviu Cacoveanu, Untitled (Orange), 2023

„În loc de o temă sau un subiect, conceptul expoziției este ancorat în specificul structural al programului. Pe durata celor doi ani de desfășurare, Accelerator funcționează ca o platformă unde ideile, cunoștințele și experiențele profesionale sunt împărtășite și discutate. Pornind de la această realitate și de la dorința de a evita o expoziție «clasică» de grup, care ar tinde să ilustreze un anumit discurs curatorial, prezentarea se concentrează pe producțiile noi ale celor zece participanți”, descrie curatorul Tevž Logar nucleul în jurul căruia gravitează expoziția.

Expoziția, ca o entitate multistratificată

Prin cele trei etape planificate de-a lungul celor 18 luni – mentorat, expoziție de grup și proiecte de artă în spațiul public – încă de la început, Accelerator și-a propus angrenarea artiștilor emergenții într-o experiență cu potențial de transformare semnificativă a carierelor lor.

„În acord cu nota de imprevizibilitate pe care mediul artistic în sine o presupune, înțelesurile contrastante și relațiile formale dintre lucrări conturează expoziția ca o entitate multistratificată, compozită și ambiguă, care își chestionează propriul fundament. Dar există o zonă în care cele zece practici artistice se întâlnesc într-un mod profund, nu prin asemănările lor formale sau conceptuale și nu de dragul ilustrării unei teme. Este vorba despre agentivitatea lor în reflectarea relațiilor din societate”, concluzionează curatorul, referindu-se la sensul practicilor artistice expuse.

Asociația Culturală Eastwards Prospectus a anunțat vernisajul expoziției, care va avea loc pe 10 februarie, de la ora 18.00.

Credit foto: Gaep Gallery, expoziția „Back to Where It All Began” din programul Accelerator. Mentorat și Producție pentru Artiști Emergenți