Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Proiecte culturale în valoare de peste 8 miliarde dolari, finalizate în 2023
perelman performing arts center, ny

Proiecte culturale în valoare de peste 8 miliarde dolari, finalizate în 2023

Proiecte culturale în valoare de peste 8 miliarde dolari au fost finalizate în 2023, în ciuda provocărilor economice, potrivit Cultural Infrastructure Index (CII).

Concluziile raportului care analizează investițiile globale în proiecte culturale reflectă „imaginea de ansamblu” a perspectivelor economice mai largi. Astfel, în timp ce există multe proiecte noi care au fost finalizate sau care urmează să fie finalizate, cheltuielile pentru proiectele recent anunțate sunt reduse, pe fondul restrângerii cheltuielilor în lumea artei, care afectează „atât sectorul public, cât și cel privat”.

Mai multe proiecte viitoare pe bani mai puțini

Anul trecut, 192 de proiecte majore de infrastructură culturală au fost finalizate la nivel mondial și 198 au fost anunțate, potrivit raportului. Proiectele finalizate au însemnat o investiție totală de 8,58 miliarde de dolari, în timp ce proiectele anunțate reprezintă 5,62 miliarde de dolari, cheltuieli viitoare.

Este constatată o creștere față de statisticile din 2022 în ceea ce privește proiectele, deoarece 185 de proiecte au fost finalizate în acel an. Cu toate acestea, cifrele valorice sunt schimbătoare, deoarece proiectele finalizate au reprezentat investiții de 7,8 miliarde de dolari, iar costul estimat pentru cele 225 de proiecte nou anunțate a fost de 7,3 miliarde de dolari.

În plus față de valoarea și volumul proiectelor noi, CII urmărește tendințele privind numărul, tipul, situarea și bugetele proiectelor de infrastructură culturală anunțate și finalizate în fiecare an. Acesta analizează activitatea pe tipuri de proiecte, precum și utilizările, răspândirea geografică și schimbările de la an la an.

Muzeele și galeriile, cele mai multe proiecte

Muzeele și galeriile reprezintă, pentru al optulea an consecutiv, categoria cu cele mai multe proiecte. Este reprezentată de 213 proiecte anunțate și finalizate, în jur de 4 miliarde de dolari. Pe locul al doilea în topul celor mai populare tipuri de infrastructură se situează centrele de artele spectacolului (72, sau 19% din total); spațiile multifuncționale de artă (66, sau 17% din total); și cartierele culturale (22, sau 6% din total).

În America de Nord au fost finalizate anul trecut 75 de proiecte și anunțate 101, în timp ce în Europa au fost finalizate 50 și anunțate 53 de proiecte. Asia se află pe locul al treilea, cu 43 de proiecte finalizate și 23 anunțate.

În ultimii ani, spațiile în care au fost prezentate imersiv opere ale unora ca Vincent van Gogh, Claude Monet și Gustav Klimt au cunoscut o popularitate tot mai mare. Acum, au fost identificate 17 proiecte astfel de proiecte anunțate și finalizate în America de Nord, Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

O altă concluzie a raportului este diminuarea suprafețelor spațiilor care găzduiesc proiecte, cu aproximativ o treime, dar și faptul că este în creștere dezvoltarea de proiecte culturale majore în afara capitalelor culturale tradiționale din Nordul global. În total, au fost înregistrate proiecte în 48 de țări și în mai mult de 275 de orașe, dintre care 27% se află între primele 75 de centre urbane ale lumii. Exemple notabile de proiecte majore în afara capitalelor culturale tradiționale sunt în Alexandria (Egipt), Paisley (Regatul Unit) și Sokcho (Coreea de Sud).

Cele mai scumpe proiecte

Raportul a clasificat cele mai valoroase trei proiecte finalizate în 2023 – Perelman Performing Arts Center din New York (500 de milioane de dolari), American Museum of Natural History (465 de milioane de dolari) și Beijing Performing Arts Center (352 de milioane de dolari).

Primele trei cele mai scumpe proiecte anunțate sunt Tennessee Performing Arts Center din Nashville (500 de milioane de dolari), Sejong Center for the Performing Arts din Seul (242 de milioane de dolari) și Grieg Quarter din Bergen (191 de milioane de dolari).

Foto: Perelman Performing Arts Center New York