Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Proiecte de artă în spațiu public, în șase orașe din țară
instalatie maria mandea, gaep, curatorial.ro

Proiecte de artă în spațiu public, în șase orașe din țară

Artista Maria Mandea deschide, pe 25 iunie, seria de proiecte în spațiul public din Accelerator, program de mentorat și producție pentru artiști emergenți. În perioada iunie – septembrie 2023, comunitățile din București, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca, Pitești și Oltenița vor fi invitate la instalații participative în propriul oraș.

Arta în spațiul public este ultima etapă din programul Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți, care s-a desfășurat de la începutul anului 2022. Etapele anterioare au fost: stagiul de mentorat și expoziția de grup „Back to Where It All Began”, care a avut loc la Gaep Gallery, între lunile februarie și mai 2023, și care este accesibilă acum online.

Artiștii care vor realiza lucrările sunt Andrei Arion, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Alina Ion, Maria Mandea, Delia A. Prodan, Stanca Soare și Ana Maria Szöllösi.

Colecție de jocuri adaptate unor spații publice

Prima activare va avea loc online, pe 25 iunie, la ora 12:00. Propusă de artista Maria Mandea, intervenția în spațiul public online marchează lansarea Bibliotecii de jocuri publice și se va desfășura pe siteul www.institutuljocului.ro.

Biblioteca de jocuri publice este o colecție de jocuri care pot fi adaptate unor spații publice și jucate de oricine. Din momentul lansării, jocurile vor fi accesibile pe siteul institutuljocului.ro, împreună cu regulile și cu instrucțiunile de instalare. Doritorii pot alege un joc pe care să-l realizeze în spațiu sau pot propune unul nou, dezvoltând biblioteca. Prin această metodă, se dorește crearea unui spațiu de joacă, spațiu locuit, spațiu poetic, spațiu activ.

Următorul pas este dezvoltarea unei rețele de locuri de joacă – spații publice în București – în care în care biblioteca să devină o platformă la îndemâna tuturor.

În programul Accelerator, jocul din spațiul public va avea loc la finalul lunii august, într-o  zonă din fața cinematografului bucureștean Gloria din cartierul Titan.

„Arta în spațiul public e o provocare pentru noi, un salt în necunoscut, pentru că este un teren neexplorat în România. Suntem privilegiați, pentru că avem ocazia să prezentăm proiectele Accelerator la nivel național, în mai multe orașe și comunități din România. Artiștii au contextualizat practica lor în mod specific, bazându-se pe studiu și investigarea comunităților, totodată  având oportunitatea de a conferi practicilor lor valențe noi. Ne pregătim să venim, cu deschidere, în comunități și de-abia așteptăm reacțiile oamenilor la o abordare inedită, pe care chiar o pot numi pionierat”, declară Andrei Breahnă, manager cultural și project manager Accelerator.

Maria Mandea este o artistă a căror mesaje sunt puternic ancorate în problemele comunității. În expoziția „Back to Where It All Began”, artista a propus lucrarea-manifest „Restitutio in integrum” (foto), instalație-joc ce pornește de la cazul real al parcului IOR din București, din care o parte a devenit proprietate privată în urma retrocedărilor de după 1989. În expoziție, jucătorii au revendicat parcul, plantând copaci-acadele, pe care le-au primit la intrarea în expoziție.

Ancorarea artiștilor în comunitate și activarea unor zone din orașe sunt importante pentru a crește vizibilitatea și a atrage atenția asupra problemelor sau modalităților de îmbunătățire a unor caracteristici observate de artiști în decursul unui timp îndelungat. Totodată, prin aceste proiecte, pot fi observate modalitățile de lucru și o extensie a practicilor artiștilor implicați în proiectul Accelerator. Proiectele elaborate de artiști vor fi individuale sau de grup.

Obiecte utile, piese sonore și perfomance

Andrei Arion și Delia A. Prodan vor produce o serie de grătare din metal și terrazzo, amplasate în zone din București, unde au loc reparații de drumuri. Obiectele, aparent banale, vor activa locuri în care persistă craterele și noroiul. Acestea reprezintă și un instrument practic, palpabil, de curățare a pantofilor și, totodată, un comentariu asupra infrastructurilor falimentare ale orașelor și asupra felului în care afectează viața cotidiană a cetățenilor.

„Treads of Solitude” a Alinei Ion este o piesă sonoră care va conține „instrucțiuni” sau indicii privind direcțiile (stânga, dreapta) și câteva repere generale, cum ar fi „la vederea primului copac, virați la dreapta”, „când ajungeți la al doilea bloc, întoarceți-vă” etc. Parametrii pentru piesa sonoră urmează o scurtă călătorie în orașul natal al artistei, Oltenița.

Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Stanca Soare, Ana Maria Szöllösi, cu contribuția Mariei Mandea, semnează „Full of Mmerit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”. Propunerea este un performance în următoarele orașe din România, Timișoara, Cluj-Napoca, Pitești și București. Lucrarea constă într-o minge realizată din cretă, care va fi rostogolită prin oraș de o artistă până când se dezintegrează.

„On the Same Line”, de Lucia Ghegu, constă într-o instalație formată din zmeie de hârtie, legate de un cadru de lemn, amplasate în piețe și străzi pietonale. Trecătorii sunt invitați să ia un zmeu și să îl lanseze. Lucrarea va fi prezentată în Constanța.

Proiectul „Joint Lines”, de Stanca Soare, inspirat de o inițiativă franceză numită „Piane în stații”, care a pus piane la dispoziția publicului larg în trenuri nesigure, este o instalație tip război de țesut. Amplasată în gara din Cluj-Napoca, „Joint Lines” are în vedere arta ca instrument de vindecare pentru călători la întâmplare și persoane fără adăpost, precum și pentru spațiile prin care trec.

Finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, Accelerator este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).