Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artă în spațiul public, într-un nou proiect Accelerator
accelerator. arta in spatiul public

Artă în spațiul public, într-un nou proiect Accelerator

Cel de-al patrulea proiect Accelerator, demarat în 25 aprilie, este dedicat artiștilor emergenți și centrat pe arta în spațiul public. Înscrierile se primesc până la 29 mai, iar programul se va încheia în luna noiembrie.

Cinci artiști din țară vor fi selectați pentru a participa în „Accelerator. Arta în spațiul public”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), cu o durată de opt luni.

Scopul proiectului este de a oferi artiștilor date și soluții pragmatice pentru a-și gestiona eficient traseul profesional și a se dezvolta, printr-o abordare antreprenorială.

„Din experiența proiectelor care fac parte din seria Accelerator derulate anterior am înțeles că arta în spațiul public este un domeniu cu multe particularități, care necesită o abordare intensivă și detaliată, pentru a le oferi artiștilor informații cât mai complete care să le fie utile în practică și în carieră. Păstrăm și aici triada «cunoștințe, resurse și context de expunere» ca structură – direcții care sunt acum concentrate exclusiv pe arta în spațiul public. România este la început de drum. Dacă vorbim despre București, comparativ cu celelalte capitale din lume, avem de recuperat, dar asta înseamnă că arta în spațiul public are un potențial fantastic în țara noastră”, spune Andrei Breahnă, președintele ACEP și manager de proiect.

Selecție, buget și activități

Cinci artiști emergenți vor fi selectați să participe în program de un juriu de profesionști, format din Andrei Breahnă, manager cultural și președințele Asociației Culturale Eastwards Prospectus, Georgia Țidorescu, curator și coordonator al programului, și Ioana Chira, manager, GAEP Gallery.

Individual, artiștii vor avea la dispoziție un buget în valoare de 10.000 lei brut, alocat atât în etapa programului de mentorat, cât și în cea de producție lucrări și expunerea lor în spațiul public.

Participanții vor dobândi cunoștințe despre tematici precum modalitățile de funcționare a sistemului de artă contemporană, funcționarea internă a unei organizații din domeniul artei contemporane, bugete de producție, stabilirea prețurilor lucrărilor de artă, prezentarea practicii proprii și comunicarea către diverse categorii de public și vor primi sprijin în producția de lucrări de artă ce vor fi expuse în spațiul public și in-situ.

În perioada mai – noiembrie 2024, artiștii emergenți selectați vor participa la patru laboratoare intensive susținute fizic, în luna iunie, la București de patru mentori specializați pe temele: sistemul artei contemporane – artistul, parte dintr-un ecosistem; arta în spațiul public – cum să coexistăm; curatoriere – colaborarea artist – curator; PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice – artistul în relație cu publicul larg. Ei vor participa și la sesiuni individuale de mentorat alături de cei patru mentori, precum și la realizarea proiectului de conținut digital „Meet The Artists”, dedicat activității lor profesionale care va fi publicat online, și vor produce lucrări de artă pe o temă stabilită în cadrul grupurilor de lucru, lucrări pe care le vor prezenta în diferite spații din țară realizate in-situ.

Proiectul este colaborativ – având scopul de a construi comunități între artiști și profesioniști în domeniul cultural,  de a dezvolta audiențe și a crea punți cu publicul larg, prin lucrările expuse.

Sunt eligibili artiștii cu vârste de peste 21 de ani, care au sub 10 ani de experiență profesională, au posibilitatea de a participa la toate activitățile incluse în program. Detalii privind înscrierea pot fi consultate pe accelerator-mentorat.ro.

Participanții selectați în program vor fi anunțați în 5 iunie. Laboratoarele și întâlnirile fizice în București vor avea loc în perioada 17 – 20 iunie, sesiunile de mentorat one-to-one (online), între 8 și 12iulie, producția lucrărilor de artă, în perioada 1 iulie – 5 septembrie, iar pe 6 septembrie va începe seria de activări a lucrărilor de artă în spațiul public.

„Accelerator. Mentorat și Arta în spațiul public” este cel de-al patrulea proiect marca Accelerator, inițiat în 2022. În total, cele trei proiecte Accelerator derulate până acum au avut următoarele rezultate: 30 de artiști emergenți au beneficiat de program, selectați din mai mult de 250 de candidaturi, în jur de 5.500 de persoane – public direct și un public online de 19.000 de persoane.