Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Proiecția lucrării video „Ocean Glory” a artistei Hulda Rós Gudnadóttir, la Gaep
hulda ros gudnadottir

Proiecția lucrării video „Ocean Glory” a artistei Hulda Rós Gudnadóttir, la Gaep

Proiecția lucrării video „Ocean Glory” (2019) a artistei Hulda Rós Gudnadóttir, parte dintr-un proiect de cercetare pe termen lung al artistei islandeze referitor la producția globală de semiconductori pentru celule fotovoltaice, va putea fi văzută pe 6 mai la galeria Gaep.

Proiecția este un eveniment conex al expoziției „Back to Where It All Began”, deschisă la Gaep până pe 13 mai.

Practica lui Gudnadóttir se bazează pe cercetare aprofundată, implicare socială și colaborări interdisciplinare. Prin intermediul acestora, artista urmărește interconexiunile dintre ideile filosofice contemporane, sistemele sociale și percepția noastră asupra mediului înconjurător.

Lucrarea explorează noţiunea de toxic

„Ocean Glory” este o lucrare video pe un singur canal, derivată din actualul proiect de cercetare pe termen lung al artistei, cu titlul „S-I-L-I-C-A”.

Gudnadóttir investighează procesul de fabricare a semiconductorilor pentru celule fotovoltaice, care se desfășoară pe trei continente diferite și presupune extracție, monoculturi, arderi de cărbune, foraj pentru producția de energie, eliberare de dioxid de carbon și consum de combustibili fosili în transportul maritim.

Lucrarea a fost comisionată de Antonia Alampi pentru un program din cadrul expoziției „The Long Term You Cannot Afford. On the Distribution of the Toxic” (Savvy Contemporary, Berlin, 2019), ce s-a axat pe explorarea noțiunii de toxic, atât ca materie, cât și ca metaforă.

Atât expoziția de grup „Back to Where It All Began”, cât și proiecția lucrării video „Ocean Glory” fac parte din programul Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți, implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus în parteneriat cu i8 Gallery (Reykjavík, Islanda) și Gaep.

Hulda Rós Gudnadóttir (n. 1973) trăiește și lucrează în Berlin, dar revine constant în Reykjavík, orașul natal. A avut expoziții personale la Berlinische Galerie, Reykjavík Art Museum și Künstlerhaus Bethanien din Berlin, printre alte locuri. Este câștigătoarea Gudmundu Award (2019), Skjaldborg Award (2016), DV Culture Award (2009) și a premiilor Penninn, Edda, Reykjavik Short and Docs și Skjaldborg (toate în 2008).