Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Proiectul românesc de arhitectură la Veneția, „o bibliotecă de produse care oferă inspirație pentru nevoile oamenilor”
pavilion romania, 2, bienala de arhictectura venetia 2023, curatorial.ro

Proiectul românesc de arhitectură la Veneția, „o bibliotecă de produse care oferă inspirație pentru nevoile oamenilor”

Simina Filat, arhitect și curator al expoziției din Pavilionul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția de anul acesta, a explicat – într-un interviu acordat curatorial.ro – conceptul acesteia. Este un proiect despre inovație și participare, unul care pune în prim plan idei vechi pentru un viitor sustenabil și proiecte noi ce pot fi baza unor dezvoltări.

curator arh simina filat

Arh. Simina Filat

Dispusă în Pavilionul din Giardini pe două niveluri, „Acum – Aici – Acolo / New Here There”, cuprinde mai multe componente. Pe de o parte, un teaser al Grădinii Instant de la Noua Galerie a ICR Veneția, pe de altă parte invenții de la începutul secolului trecut care au fost uitate, însă ce pot fi folosite și folositoare – spune Filat – în zilele noastre, și proiecte noi, sub forma unor machete – prezentate la mezanin -, care reprezintă soluțiile găsite de arhitecții români pentru sustenabilitate.

Toate acestea sunt în acord cu tema principală a bienalei de anul acesta, „Laboratorul viitorului”, aleasă de curatoarea Lesley Lokko.

„Este important ca vizitatorii să vadă spațiul ca pe un generator de idei”, a declarat Simina Filat pentru curatorial.ro. „Noi ne-am gândit mult la tema curatorială de anul acesta și ne-am gândit ce înseamnă viitorul și care sunt soluțiile viitorului. Multe sunt din trecut, dar anumiți factori din societatea de atunci au făcut să fie blocate acele invenții, însă ele, în continuare, au răspuns la problemele viitorului, nu neapărat al prezentului. Ne dorim foarte mult ca oamenii să vadă aceste obiecte ca fiind idei, și nu doar ca produse. Ele ar trebui să îndemne la creativitate, să fie sursă de inspirație”.

Cât de practice sunt invențiile

„Ce vrem noi să scoatem cel mai mult în evidență este că soluțiile pentru problemele prezentului sau viitorului le putem găsi chiar în trecut”, a adăugat Filat.

Invențiile pierdute prezentate la Veneția reprezintă „o bibliotecă de produse care oferă inspirație pentru nevoile oamenilor”.

Chiar dacă aceste invenții se află în Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida”, ele sunt trecute cu vederea, mai spune arhitecta, „deși au în spate o gândire care ar putea să ajute pentru viitor”.

Proiectele, pe de altă parte, create prin colaborare interdisciplinară, sunt realizate și realizabile și pot da idei și altor dezvoltări. Dispunerea lor, la mezanin, unde accesul se face pe două scări din metal, a venit din dorința de a da o notă de interactivitate expoziției.

pavilion romania, bianala de arhitectura de la veneția proiecte 2023

Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, credit foto: curatorial.ro

„Vizitatorul va face această mișcare, de a urca, iar asta înseamnă că e interesat, e curios, vrea să afle. Și asta înseamnă viitorul. Pentru noi toți e o curiozitate – cum va fi. Ce am scos în evidență sus sunt proiecte realizate cu soluții și idei foarte bune și pentru alții”, a punctat Filat.

Proiectul „Rummy”, expus integral la ICR Veneția, este „un fel de puzzle textil și se poate transforma în orice – de la genți, haine la mobilă”.

„Am vrut să facem legătura între Giardini și ICR și să aducem un pic din ce e în Noua Galerie tocmai pentru a atrage atenția și oamenii să viziteze și celălalt spațiu în care noi subliniem că viitorul nostru constă și în plante, în natură”.

Echipa de arhitecți a colaborat pentru acesta cu Banca de semințe de la Suceava de unde au fost alese multe tipuri de origine românească – de la fasole la porumb, mac, secară și grâu. „Am remarcat, în pandemie, că există impulsul de a crea o grădină în balcon, spre exemplu. Prezentul ne spune că suntem pe linie roșie cu mediul, iar viitorul probabil că va fi la fel. Am zis să ridicăm această problemă – cum ar fi să cultivi singur”.

Tur al expoziției în România

În Pavilionul din Giardini, expoziția va beneficia – pe parcursul bienalei, până în luna noiembrie – și de tururi susținute de un ghid italian, însă alte evenimente ale echipei de arhitecți români nu vor mai avea loc.

Expoziția „Acum – Aici – Acolo” va fi prezentată, ulterior, în patru orașe din România, iar numărul lor e posibil să crească.

„Vom face un tur prin țară, avem momentan patru orașe, și asta e cel mai important – să fie văzută. Credem că e o expoziție cu care România ar trebui să se mândrească”, a conchis arhitecta Simina Filat.

Organizatorii expoziției românești la Bienala de Arhitectură de la Veneția (20 mai – 26 noiembrie 2023) sunt Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe și Uniunea Arhitecților din România, comisarul român pentru bienală este Attila Kim, iar curatori ai proiectului sunt Emil Ivănescu și Simina Filat, care au realizat proiectul cu Anca Păsărin și Cătălin Berescu.

Toate pavilioanele de la bienală, din Giardini și Arsenale, pot fi vizitate în baza unui bilet de 25 de euro valabil pentru o intrare la fiecare dintre ele. Locurile de expoziție pot fi vizitate și în zile diferite. Accesul la Noua Galerie a ICR este liber.