Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, inaugurată / galerie foto
pavilion romania, bianala de la veneția

Expoziția României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, inaugurată / galerie foto

Expoziția României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023 a fost inaugurată pe 18 mai, în prezența membrilor echipei care a realizat proiectul ce reprezintă țara noastră și a mai multor oficialități.

„Acum – Aici – Acolo”, coordonat de arh. Emil Ivănescu, care l-a realizat împreună cu Simina Filat, Cătălin Berescu și Anca Păsărin, este un accelerator de idei, ca răspuns la tema lansată de organizatorii ediției de anul acesta a bienalei, „Laboratorul viitorului”. El a fost ales de un juriu de specialitate în urma unui concurs național.

„Este un proiect despre inovație, colaborare și participare. Un proiect despre și pentru umanitate”, a spus Emil Ivănescu.

Cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia va debuta pe 20 mai și se va încheia pe 26 noiembrie. Pe lângă Pavilionul din Giardini di Castello, o componentă a proiectului românesc va fi prezentată la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția (ICRCU).

România are un pavilion propriu la Veneția de 85 de ani, iar spațiul a fost recent renovat.

Expoziția – realizată și cu sprijinul Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida” (care oferă mai multe artefacte originale) și al Băncii de resurse genetice vegetale „Mihai Cristea” – aduce în prim plan invenții românești uitate, precum prima mașină aerodinamică din lume cu roțile în caroserie, un sistem de desanilizare a apei, mașini electrice realizate prin upcycling, o instalație de captare a energiei valurilor și sisteme de prefabricare a locuințelor sociale. Fiecare dintre aceste artefacte a avut o istorie puțin cunoscută, reprezentând răspunsuri la teme actuale generale precum reducerea poluării, clima, agricultura viitorului, apa potabilă, reciclarea, consumul energetic. Aceleași teme sunt observate în exemple contemporane de practici noi în arhitectura contemporană românească. Surprind un câmp larg de acțiuni: de la intervenții participative pentru comunități abandonate până la zona medicală, concursuri, locuințe și regenerări urbane, conversii, lucrări de infrastructura și educație.

Patru zone de cercetare

Vizitatorii vor putea explora în mod interactiv patru zone de cercetare, văzute ca noi soluții pentru a răspunde unui viitor centrat pe oameni și context.

Inovațiile Uitate reprezintă artefacte tehnice originale expuse în pavilion, între care primul vehicul aerodinamic din lume cu roți în interiorul caroseriei, un vehicul electric de la începutul secolului XX și conceptul instalațiilor pentru energia mareelor. În timp ce astăzi mai mult de un miliard de oameni nu au acces la apă potabilă, în urmă cu aproximativ 70 de ani, inventatorul român Henri Coandă a creat o instalație de desalinizare menită să transforme apa de mare în apă potabilă folosind doar energia solară: în 12 ore, 1.600 de litri de apă potabilă au fost procesați cu ajutorul unei instalații de 8 mp expuse la soare. Inovația a stagnat în faza de prototip funcțional, din motive birocratice.

Grădina Instant este o invitație la a imagina experimente arhitecturale împletite cu practica agricolă, în contextul viitoarei crize alimentare. Banca genetică de semințe este laitmotivul acestui experiment. Un teaser al acesteia se află în Pavilion, iar întregul proiect este amenajat la Noua Galerie a ICR Veneția.

Pedagogiile Laterale sunt studii de caz contemporane prin care arhitectura se extinde ca disciplină prin cercetare, activare și educație, oferind soluții incluzive unui mediu uman complex.

Instalația Co-Future Thinking: La intrarea în Pavilion, vizitatorii sunt invitați la un dialog, schimb de idei, completat cu o instalație-receptor în care au oportunitatea de a împărtăși o părere despre viitor, printr-o schiță sau câteva cuvinte.

Expoziția, prezentată în mai multe orașe din România

Deșeurile produse în urma instalării și demontării pavilionului României vor fi reciclate în proporție de 90%, un angajament luat de echipa de proiect în linie cu tema prezentată.

Expoziția va avea caracter itinerant și publicul din România o va putea descoperi începând cu luna decembrie în 4 orașe din țară, după cum a precizat Simina Filat pentruu curatorial.ro.

Organizatorii expoziției românești la Bienala de Arhitectură de la Veneția sunt Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe și Uniunea Arhitecților din România, comisarul român pentru bienală este Attila Kim, iar curatori ai proiectului – Emil Ivănescu și Simina Filat.

Curatorial.ro a participat la prezentarea în avanpremieră și oferă câteva imagini din expoziția ce propune un viitor colaborativ bazat inovație, invenție și educație ca ingrediente esențiale în dezvoltare și acțiune.

pavilion romania, bianala de arhitectura de la veneția, instalație 2023

pavilion romania, bianala de arhitectura de la veneția, inovații uitate, 2023

pavilion romania, bianala de arhitectura de la veneția 2023

pavilion romania, bianala de arhitectura de la veneția 1 2023

pavilion romania, bianala de arhitectura de la veneția 2 2023

pavilion romania, bianala de arhitectura de la veneția 3 2023

pavilion romania, bianala de arhitectura de la veneția 3 2023

pavilion romania, bianala de arhitectura de la veneția 4 2023

pavilion romania, bianala de arhitectura de la veneția, proiecte 2 2023

Credit foto: curatorial.ro