Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  PULS 22 – Expoziția celor mai recente achiziții din colecția MNAC
mnac, curatorial

PULS 22 – Expoziția celor mai recente achiziții din colecția MNAC

„PULS 22”, expoziția celor mai recente achiziții din colecția Muzeului Național de Artă Contemporană, va fi vernisată pe 16 martie, la etajul întâi al MNAC.

Vor fi prezentate cele 192 de lucrări achiziționate anul trecut, în urma sesiunii care a avut loc după ce Ministerului Culturii a reînnoit, după doi ani de la precedenta, bugetul de 2 milioane de lei pus la dispoziția muzeului pentru acest proiect.

Noutățile din colecție vor fi marcate și printr-o dezbatere publică cu invitați internaționali, ce deschide o noutate a sezonului – seria de conferințe publice MNAC International Academy. Vernisajul e programat pentru ora 19:00. Accesul în clădire va fi posibil până la ora 22:00, iar în interior evenimentul se prelungește până la ora 23:00.

MNAC International Academy

Primul eveniment din seria MNAC International Academy va avea loc pe 16 martie, între orele 17:00 și 18:30. La dezbaterea publică vor participa Frances Morris – director Tate Modern, dr. Zoran Eric – curator independent, fost curator șef la Muzeul de Artă Contemporană din Belgrad (ambii membri ai juriului în sesiunea de achiziții publice de artă, MNAC 2022) și artista Ana Maria Micu.

„MNAC International Academy este un concept de eveniment hibrid, la granița dintre colocviu academic și întruniri profesionale informale, care îmbină conferințele cu artiști, discursurile despre practici curatoriale, analiza critică, relatările de călătorie etc. O sesiune durează 90 de minute și are un număr fix de trei vorbitori, fiecare reprezentând altă disciplină, generație și țară. Conceptul s-a născut din acumularea de energie creativă și socială din cei peste 30 de ani ai mei de călătorii prin diversele lumi ale culturii plastice. S-au legat colaborări și prietenii, s-au trăit triumfuri și eșecuri în vremurile acelea haotice: în deceniul ’90 cel lung, entuziast și dureros; apoi în frenezia amăgitoare a anilor 2000; iar după aceea, în al doilea deceniu captivant, greu și insomniac al secolului XXI”, a transmis Călin Dan, director MNAC.

La etajul 4 al muzeului, în spațiul Dialog, va fi deschisă o nouă expoziție a studenților, în care șapte tineri artiști aflați la început de drum se angrenează într-un nou exercițiu colectiv de creație și curatoriat.

Sesiunea de achiziție publică 2022, în cifre

Dosare depuse: 396

Dosare înaintate juriului după verificarea tehnică: 393

Lucrări ofertate: 2.354

Valoarea totală a ofertelor: 39.984.220 RON

Suma alocată de Ministerul Culturii: 2.000.000 RON

Dosare selectate de către juriu pentru negocierea directă: 140

Artiști selectați pentru achiziție în urma negocierii directe: 99

Lucrări achiziționate: 192

Artiști care au donat lucrări: 5 [+2]

Lucrări donate: 11 [+2]

Artiste achiziționate: 42

Artiști achiziționați: 57

Achiziționați din categoria sub 35 de ani: 13

Achiziționați din categoria 35-65 de ani: 63

Achiziționați din categoria peste 65 de ani: 23

Achiziționați decedați: 6

Au fost achiziționate lucrări realizate între anii 1964 și 2022.

„PULS 22”, 192 de noutăți din colecția MNAC

În anii 2020 și 2022, cu sprijinul Ministerului Culturii, 385 lucrări (359 achiziții, 26 donații) au intrat în patrimoniul MNAC.

„PULS 22” se concentrează, desigur, pe sesiunea anului respectiv, dar beneficiază în mod evident de câștigurile și concluziile ambelor momente, explică reprezentanții muzeului.

Este evident că acest tip de achiziții rămâne o foarte utilă oglindire a mentalităților ce domină cultura vizuală din România. Este la fel de evident că ameliorări procedurale continue pot introduce noi criterii, filtre și vectori de cercetare/atragere de candidați la achiziții. Rezultatele statistice ale acestui sezon păstrează un echilibru rezonabil generațional, de gen, geografic, și de medii. O inovație importantă este extinderea domeniului la artiști dispăruți, a căror moștenire este gestionată de către familii sau de către asociații/organizații non-profit.

Rămâne de stabilit în urma unei analize deopotrivă interne și de context ritmul sustenabil de creștere a colecției MNAC, care în urma acestor două sesiuni combinate și-a majorat patrimoniul mobil cu peste 5 procente.

Și rămâne, desigur, deschisă ipoteza unei schimbări de  paradigmă în cultura locală, schimbare care ar putea crea oportunitatea unei abordări pe termen lung a procesului de creștere prin: explorări continue ale producției de atelier; stabilirea unor priorități strategice care să reflecte evoluția culturii vizuale în societate; implementarea acestor priorități prin achiziții punctuale și ritmice, corespunzător dinamicii de dezvoltare a producției artistice, a nivelului de vizibilitate internă și internațională, a parametrilor economici și societali reflectați în piața locală de artă.

Membrii juriului sesiunii 2022

Dr. Horea AVRAM, președinte Asociația Internațională a Criticilor de Artă (AICA), filiala România, reprezentant al Uniunii Artiștilor Plastici din România

Cătălin DAVIDESCU, Curator, Critic de artă, Craiova

Prof. Univ. Dr. Ruxandra DEMETRESCU – Școala Doctorală, UNArte București

Dr. Zoran ERIĆ – Curator independent; 2002-2021: Curator șef, Muzeul de Artă Contemporană Belgrad (membru în Consiliul Științific MNAC)

Conf. Univ. Dr. Cătălin GHEORGHE – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Departamentul Istoria și Teoria Artei

Dr. Diana MARINCU – Director Artistic, Fundația Art Encounters, Timișoara

Frances MORRIS – Director, Tate Modern, Londra (membru în Consiliul Științific MNAC)

Conf. Univ. Dr. Mara-Victoria RAȚIU – Prorector, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca (membru în Consiliul Științific MNAC)

Andrei SICLODI – Director Künstlerhaus Büchsenhausen (membru în Consiliul Științific MNAC)

Jaroslaw SUCHAN – Istoric de artă, curator, 2006-2022: director al Muzeului de artă (Muzeum Stuki), Łódź (membru în Consiliul Științific MNAC)

Andrei SICLODI – Director Künstlerhaus Büchsenhausen (membru în Consiliul Științific MNAC)