Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  RAD Art Fair – Cum arată primul parc de sculptură din București / galerie foto
rad art fair 3, curatorial.ro

RAD Art Fair – Cum arată primul parc de sculptură din București / galerie foto

Târgul de artă contemporană RAD Art Fair va debuta pe 4 mai în Capitală, va reuni 20 de galerii din București, Cluj, Timișoara și Chișinău care vor prezenta mai mult de 200 de artiști și, în premieră, va oferi publicului un parc de sculptură în curtea hotelului Caro.

Investiția în artă nu aduce multe beneficii azi, în România, a spus la o conferință de presă ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care a precizat că, începând cu 2022, instituția pe care o conduce a finanțat mai multe proiecte de artă.

Nu a dorit să divulge bugetul alocat RAD Art Fair, pentru a nu da naștere unor discuții, însă a precizat că este posibil ca, prin Administrația Fondului Cultural Național, să deschidă o linie de finanțare pentru arta contemporană românească.

Romașcanu a declarat pentru curatorial.ro: „Ministerul este co-finanțator. Eu nu spun sumele, informații despre ele pot fi solicitate, dacă… Nu vreau să mut discuția de la fenomenul artistic la bani. Pot fi mereu interpretări. Important este că există această posibilitate, important este că finanțăm arta plastică, cum nu a mai făcut-o Ministerul Culturii până acum și mă bucur să văd că e viu fenomenul. Noi avem așa-numitele proiecte prioritare care se duc undeva spre 20 de milioane de lei – sper să rămână toți banii aceștia anul ăsta – și ei se împart spre ce proiecte ne vin spre analiză, în funcție de cum consideră colegii că merită să fie finanțate. Am avut rugămintea să avem o distribuție corectă și între arte și teritorial”.

Organizatorii târgului, Asociația RAD (Romanian Art Dealers) – prin galeriile de artă Cazul 101, Jecza, Mobius, Posibilă, /SAC, Sandwich, Sector 1, Suprainfinit și Catinca Tăbăcaru -, au spus că e de multă vreme e nevoie de prezența României pe scena artei contemporane, Bucureștiul devenind un oraș relevant mai ales în estul Europei. Ei au mai confirmat că târgul va avea frecvență anuală, iar din 2024 este așteptat să capete un caracter internațional.

rad art fair, curatorial.ro

Conferință de presă RAD Art Fair, credit foto: curatorial.ro

„Arta nu a fost vreodată o nișă – ea există în casele oamenilor, în muzee, unde aduce laolaltă iubitorii de frumos -, iar piața de aici este într-o creștere fenomenală”, a spus la conferința de presă Catinca Tăbăcaru.

Matei Câlția, fondatorul Galeriei Posibilă, a afirmat: „Ne doream de mult timp să facem acest eveniment și, ca orice târg, are particularități”.

Buget – de la 100.000 de euro

Daniela Pălimariu, care e director artistic al târgului alături de Catinca Tăbăcaru, a declarat pentru curatorial.ro: „Bugetul s-a modificat, pe măsură ce s-a dezvoltat și proiectul. Fiecare dintre organizatori are o parte. Pentru un târg de artă la acest nivel, se duce spre 100.000 de euro, la care se adaugă contribuțiile sponsorilor și co-finanțatorilor, care sunt esențiale”.

Despre spațiul în care va avea loc târgul propriu zis, ea a subliniat spusele lui Matei Câlția, precizând că va fi unul deosebit, ce va răspunde nevoilor fiecărei galerii participante.

„Spațiul în care se desfășoară târgul este unul atipic. Nu vom avea acele standuri de expoziție care sunt la fel, ci este un spațiu multiuncțional. Arhitectura e specială și asta ne-a dat ideea ca fiecare expozant să prezinte diferit. Suprafața este cam aceeași, dar ele sunt împărțite conform specificului lucrărilor aduse de galerii. În acest sens, va fi ca o explorare. Ca să găsești toate aceste spații, va trebui să le și cauți. Va exista și o hartă, sigur. Ăsta vrem să rămână și specificul nostru”.

RAD Art Fair va reuni galeriile Atelier 35 (București), Biju (Cluj), Cazul 101 (București), Diptych (București), Gaep (București), H’art (București), Jecza (Timișoara), Lutnița (Chișinău), Matca (Cluj), Mobius (București), Plan B (Cluj, Berlin), Pogo (București), Galeria Posibilā (București), Sabot (Cluj), /SAC (București), Sandwich (București), Sector 1 (București), Suprainfinit (București), Catinca Tabacaru (București, Harare) și Viewing Room 17 (Cluj).

Biletele de acces sunt deja disponibile pe site-ul evenimentului, al cărui program cuprinde evenimente conexe – dezbateri introductive în lumea artei, dar și adresate cunoscătorilor, tururi ghidate, petreceri și activități dedicate familiilor.

Parc de sculptură cu 25 de lucrări

Parcul de sculptură din grădinile Caro, este, momentan, în amenajare, câteva dintre lucrări fiind construite in situ.

Pentru acesta au aplicat nouă galerii dintre cele participante la târg și 21 de artiști expun 25 de lucrări aici.

Cele mai multe dintre ele au fost prezentate pe 25 aprilie, într-o avanpremieră.

Între artiști se numără Aurel Vlad, Cristian Răduță, Daniela Pălimariu, Ovidiu Toader, Gwen (Ema Bădulescu) și Zoltan Bela.

rad art fair 2, curatorial.ro

Sculpturi semnate Aurel Vlad, credit foto: curatorial.ro

rad art fair 4, curatorial.ro

Gwen / Ema Bădulescu, credit foto: curatorial.ro

rad art fair 5, curatorial.ro

Gwen / Ema Bădulescu, credit foto: curatorial.ro

rad art fair 7, curatorial.ro

Ovidiu Toader, credit foto: curatorial.ro

rad art fair 6, curatorial.ro

credit foto: curatorial.ro

RAD Art Fair va avea loc în perioada 4 – 7 mai, iar parcul de sculptură va putea fi vizitat până pe 28 mai, zilnic, între orele 10:00 și 21:00.

Fotografie principală: sculptură de Cristian Răduță și lucrarea „Cafeneaua”, de Daniela Pălimariu