Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  RAD Art Fair, la București – Parcul de sculptură, deschis pe 25 aprilie. Program complet
rad art fair, bucuresti

RAD Art Fair, la București – Parcul de sculptură, deschis pe 25 aprilie. Program complet

Primul eveniment public al târgului de artă RAD va avea loc pe 25 aprilie, când va fi deschis parcul de sculptură găzduit în spațiile exterioare ale Complexului Caro din București. Lucrările vor fi expuse până pe 28 mai, putând fi admirate în această perioadă zilnic, între orele 10:00 și 21:00.

RAD Art Fair va avea loc în perioada 4 – 7 mai și va reuni lucrări de artă contemporană expuse de 20 dintre cele mai importante galerii din țară, care împreună reprezintă peste 200 de artiști români.

„O astfel de inițiativă reprezintă o dovadă de maturitate a pieței de artă românești. Am toată încrederea că RAD Art Fair va avea ecouri și peste hotare, iar Ministerul Culturii nu poate decât să susțină astfel de inițiative, care pun Bucureștiul, România pe harta evenimentelor de acest gen, pe care marile capitale ale lumii le organizează de peste 70 de ani”, a transmis ministrul Lucian Romașcanu, potrivit unui comunicat.

RAD Art Fair, creat la inițiativa directoarelor artistice Catinca Tăbăcaru și Daniela Palimariu, este organizat în mod colaborativ de Asociația RAD (Romanian Art Dealers) prin galeriile de artă Cazul 101, Jecza, Mobius, Posibilă, /SAC, Sandwich, Sector 1, Suprainfinit și Catinca Tăbăcaru.

Pe parcursul celor patru zile, vor fi organizate mai multe evenimente: dezbateri introductive în lumea artei, dar și adresate cunoscătorilor, tururi ghidate, petreceri și activități dedicate familiilor.

Program detaliat

Târgul va debuta cu un vernisaj la care vor lua parte cei mai importanți actori ai spațiului public, de la oameni de afaceri și influenceri din diferite domenii, până la artiști și colecționari pasionați.

Pe 5 mai, vor avea loc dezbateri care își propun să abordeze multidirecțional peisajul artistic, reunind perspectivele colecționarilor, pe cele ale curatorilor, pe cele ale artiștilor, precum și viziunea galeriilor asupra pieței și scenei de artă contemporane românești în contextul internațional. Astfel, organizatorii încearcă să ofere publicului larg o perspectivă din interior a lumii artei, un reper într-un început de drum al viitorilor colecționari și iubitori de artă. „Collecting 101” și „Ecosistemul lumii de artă contemporană” vor oferi detalii, între altele, despre strângerea unei colecții, rolul unui colecționar și responsabilitățile lui.

În aceeași zi, vizitatorii vor avea ocazia de a fi ghidați într-un tur al târgului de Ovidiu Șandor, unul din cei mai activi colecționari pe scena de artă din România și fondatorul Fundației Art Encounters din Timișoara.

Pe 6 mai, curatorii Mihai Pop și Cosmin Costinaș vor fi gazdele dezbaterii „Bucharest: The New Berlin?”. Mihai Pop, fondator al galeriei Plan B, spațiu de producție și expunere a artei contemporane, deschis la Cluj-Napoca, în 2005, în colaborare cu Adrian Ghenie, își împarte în prezent viața și cariera de galerist între Berlin și Cluj, iar Cosmin Costinaș, după mai bine de un deceniu la conducerea Para Site, spațiu dedicat scenei artistice contemporane din Hong Kong, este implicat în prezent în alte mari proiecte internaționale. Invitații speciali ai acestui eveniment sunt Christian Jankowski și Xavier Robles de Medina, artiști internaționali care activează pe scena din Berlin și care expun și la RAD.

În aceeași zi, va avea loc dezbaterea „Coming out as art critic”. Pentru că arta este subiectivă, rolul criticilor de artă, care provin din diferite medii și care oferă variate perspective, este esențial în acest tablou. De la ora 22:00, este programată o petrecere.

Pentru copii, la târg vor avea loc ateliere de artă, organizate în mijlocul parcului de sculpturi, unde se poate sta și la picnic pe marginea lacului, atât sâmbătă, cât și duminică.

program rad