Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  RADAR ediția #3 – Metavers, în centrul Bucureștiului
radar, festival, curatorial

RADAR ediția #3 – Metavers, în centrul Bucureștiului

Festivalul new media art RADAR va avea loc anul acesta sub tema „Metavers”, între 14 și 16 octombrie, în trei spații din centrul Bucureștiului.

RADAR reprezintă o radiografie anuală a industriei de new media art și cel mai amplu festival dedicat noilor medii digitale din România.

Program

Cea de-a treia ediție, desfășurată în trei clădiri de patrimoniu – Palatul Oscar Maugsch, Palatul CCI – Camera de Comerț și Industrie București și Ghica House -, cuprinde o selecție de 15 proiecte multidisciplinare realizate de artiști români din toată țara: AR, VR, Instalații Interactive, NFTs, AI art.

Vor fi amenajate un spațiu imersiv cu proiecții 360 în sala de bal cu tavanul din vitralii, de la Palatul Oscar Maugsch, o instalație imersivă care va transforma Aula Carol I într-un portal ce creează un dialog între cer și pământ, plafonul va fi proiectat și completat de o scenografie 360 de lumină care va îmbrăca sala, dar și sala de bal unde identitatea RADAR va putea fi văzută în detaliu prin zeci de portrete generate de AI. Trei dintre acestea vor deveni Metahumans și vor putea fi controlate de public. Toate aceste elemente se vor îmbina prin videomapping cu elementele arhitecturale ale spațiului.

RADAR Kids este secțiunea dedicată copiilor, unde vor putea explora instalații interactive create special pentru ei.

La festival vor participa invitați internaționali de la festivaluri recunoscute în acest segment – un demers al platformei educaționale FAR, o inițiativă RADAR. În plus, vor fi prezentate în premieră trei proiecte digitale interactive dezvoltate cu sprijinul FAR.

Metavers

Avatarul este atât un concept primitiv, cât și curent. În acest moment, identitățile noastre au și o latură digitală care își caută în permanență o formă funcțională și estetică: ne dorim să ne reprezinte, dar să ne și ofere expansiune, să ne facă versatili, multidisciplinari, multifațetați.

„Avatarele trebuie să devină din ce în ce mai facil de creat, iar aici intervine AI-ul care oferă o suită de unelte foarte utile pentru generarea de avataruri din ce în ce mai expresive și mai ușor de dobândit pentru utilizator. Am ghidat algoritmul de machine learning prin multiple continente și culturi, păstrând în același timp autonomia și procesele ‘black box’ prin care extrage din fiecare ceva referință ceva imprevizibil”, spune directorul creativ și tehnic al RADAR, Mihai Cojocaru.

Identitatea acestei ediții RADAR explorează multiple modele AI printr-un pipeline format din 3 componente principale de algoritmi AI: Machine learning: Stable Diffusion pentru generarea imaginilor; Nvidia Metahumans + Audio 2Face pentru generarea de animație; First Order Animation pentru transferul de animație din Metahuman pe portretele generate de Stable Diffusion.

Program: vineri, între 14:00 și 23:00, iar sâmbătă și duminică, între 11:00 și 23:00. Biletele pot fi cumpărate de pe iabilet.ro.