Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Realizatorii unui podcast BBC ar putea avea prima înregistrare a vocii lui Banksy
banksy mural

Realizatorii unui podcast BBC ar putea avea prima înregistrare a vocii lui Banksy

Realizatorii unui podcast BBC și ai unei serii de emisiuni Radio 4 susțin că ar putea avea prima înregistrare a vocii artistului stradal Banksy, care și-a ascuns întotdeauna identitatea.

„The Banksy Story” prezintă o înregistrare din 2005 care a fost difuzată doar în SUA și care, potrivit emisiunii, este „o descoperire”. Fragmentul provine din emisiunea de știri „All Things Considered” de la postul NPR (National Public Radio), care a fost difuzată pe 24 martie, la câteva zile după ce artistul și-a expus propriile lucrări la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, potrivit The Guardian.

„Presupunem că ești cine spui că ești, dar cum putem fi siguri?”, întreabă gazda, iar persoana care pretinde că este Banksy răspunde: „O, nu aveți nicio garanție în acest sens”.

Interviul de trei minute prezintă presupusa voce a artistului care spune că se consideră un „pictor și decorator”, care își explică înclinația de a-și lipi operele de artă pe pereții unor instituții precum Luvru, deoarece: „Nu vrei să rămâi blocat în aceeași linie de lucru toată viața, nu-i așa?”.

Bansky și legalitatea acțiunilor lui

El susține că scopul său, atunci când și-a expus lucrările la Met, a fost ca acestea să rămână acolo 42 de zile, bazându-se pe un presupus incident în care crede că, din greșeală, o lucrare a lui Henri Matisse a fost atârnată cu susul în jos pentru această perioadă de timp. Compararea operei sale cu cea a lui Matisse nu este, în mod clar, o problemă pentru persoana intervievată.

„Vreau să spun că unele dintre ele mi s-au părut destul de bune, de aceea m-am gândit să le pun într-o galerie”, afirmă el. „Altfel, ar fi rămas acasă și nimeni nu le-ar fi văzut. Dacă ai aștepta ca alți oameni să se prindă de ceea ce faci, ai aștepta la nesfârșit. Ai putea la fel de bine să elimini intermediarul și să le duci tu însuți acolo”.

Apreciată de mulți ani, problema legalității artei lui Banksy este acum aproape trecută cu vederea. Dar, în mod clar, nu era cazul în 2005, judecând după cum reiese din finalul interviului. „Dar ceea ce faci este ilegal!”, îl provoacă gazda. „De aceea este distractiv”, replică el.

„Totul este să continui cât mai mult timp. (…) Vandalismul fără noimă necesită mult mai multă gândire decât și-ar imagina majoritatea oamenilor”.

Gazda emisiunii disponibile pe BBC Radio 4 nu dă ca sigur protagonistul vocii, însă afirmă: „Dacă este el, este prima dată când îl auzim”.

Bansky, considerat originar din Bristol, s-a implicat de-a lungul timpului în campanii umanitare și de salvare a patrimoniului, iar identitatea lui a fost mereu un subiect de dispută. Printre ipoteze se regăsește și aceea că în spatele acestui nume stă Robert Del Naja, membru al grupului Massive Attack.