Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Banksy se implică în salvarea clădirii fostei închisori din Reading, unde a fost deținut Oscar Wilde

Banksy se implică în salvarea clădirii fostei închisori din Reading, unde a fost deținut Oscar Wilde

Artistul britanic Banksy se implică în campania de salvare a clădirii fostei închisori din Reading, unde a fost deținut o perioadă scriitorul Oscar Wilde, și a promis că va strânge milioane de lire sterline necesare pentru transformarea ei în centru pentru arte.

Banksy a promis să ajute la stângerea a 10 milioane de lire sterline, prețul cerut pentru clădirea care se află în administrarea Ministerului britanic de Justiție.

El va vinde stencil-ul pe care l-a folosit la crearea unui desen mural în martie 2021 care prezintă un deținut ce coboară pe zid pe cearceafuri legate cu o mașină de scris. Stencil-ul a fost expus la Bristol Museum and Art Gallery luna aceasta.

Contribuția lui Banksy duce oferta peste prețul cerut

Clădirea este listată monument de gradul al doilea, iar inițiatorii campaniei vor să împiedice vânzarea ei către dezvoltatori imobiliari.

Contribuția lui Banksy, împreună cu cea a consiliului Reading, va aduce oferta pentru fosta închisoare la estimativ 12,6 milioane de lire sterline.

„Transformarea locului care l-a distrus pe Wilde într-un refugiu pentru artă pare o idee perfectă și trebuie să o facem”, a transmis artistul originar din Bristol, potrivit The Guardian.

Actorii Judi Dench, Kenneth Branagh, Kate Winslet și Natalie Dormer se numără între cei care susțin campania de transformare a închisorii în centru cultural.

Oscar Wilde a fost deținut aici între anii 1895 și 1897, după ce a fost condamnat pentru indecență când relația lui cu Alfred Douglas a fost expusă.

În timp ce a fost încarcerat, el a scris „De Profundis”, scrisoare pentru fostul său iubit, iar, după eliberare, și-a amintit de timpul petrecut acolo în „The Ballad of Reading Gaol”.

Închisoarea a fost construită pe locul mănăstirii medievale Reading, fondată de Henry I. Este considerat că regele a fost înmormântat sub altar, loc pe care acum s-ar afla parcarea închisorii.

Penitenciarul nu mai funcționează din 2013 și clădirea a fost scoasă la vânzare de guvern în 2019.