
Recomandări curatorial pentru weekendul 18 – 20 iulie
Curatorial recomandă pentru acest final de săptămână în București trei destinații artistice pentru evadarea din cotidian – o galerie, un palat și un muzeu.
Simeza
„Vocile tăcerii”, expoziție de sculptură a artistei Mihaela Cîmpeanu, este deschisă la galeria Simeza în perioada 18 – 30 iulie.
Expoziția reunește patru lucrări emblematice – „Aripi de înger”, „Strigătul mut”, „Păcatul suprem” și „Somnul” – care reflectă universul interior al artistei, marcat de teme precum marginalizarea, trauma, apartenența și memoriile colective și personale.
Sculpturile ei sunt forme de confesiune tăcută, expresii ale unei identități fracturate și, totodată, reziliente.
Expoziția este vernisată în seara de 18 iulie și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 11:00 și 18:00.
Palatul Mogoșoaia
Nouăsprezece artiste din 15 țări expun la Palatul Mogoșoaia în perioada 19 iulie – 10 august, într-o celebrare a solidarității feminine și a diversității culturale.
„Gentle Cohesion”, curatoriată de artista Adriana Florea Băloiu, propune o incursiune vizuală în forța fragilității și în conexiunile invizibile care leagă femeile dincolo de granițe, religii sau contexte politice. Expoziția este găzduită de Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, spațiu istoric care potențează dialogul dintre tradiție și contemporaneitate.
Artiste din India, Egipt, Maroc, Tunisia, Mozambic, Thailanda, Austria, România, Polonia, Turcia, China, Mexic, SUA, Irlanda și Olanda – voci diferite – sunt unite de un mesaj comun: fragilitatea poate fi o formă de reziliență, iar colaborarea între femei este un act de curaj și schimbare. Prin lucrări de pictură, instalație, grafică, ceramică, fotografie, sculptură cinetică și artă textilă, expoziția devine o platformă globală de exprimare artistică feminină, axată pe teme precum identitate, stereotipuri de gen, traumă, memorie, spiritualitate și conexiune umană.
Vernisajul e programat în 19 iulie, la ora 16:00, iar expoziția poate di vizitată de marți până vineri, între 10:00 și 18:00, și sâmbăta și duminica, de la 10:00 la 19:00.
Muzeul Național de Istorie a României
Ceramica sudistă din România secolelor XIX – XXI poate fi văzută la Muzeul Național de Istorie a României începând cu 2 iulie.
Expoziția este organizată de MNIR în parteneriat cu mai mulți colecționari de ceramică tradițional-românească și aduce în fața publicului piese din Oltenia și Muntenia.
Ceramica tradițională din Oltenia este reprezentată prin obiecte provenind din centre ceramice precum Găleşoaia, Glogova, Vârtopu-Peştena, Ștefănești (judeţul Gorj); Româna-Balş, Oboga (judeţul Olt); Noapteșa, Sisești (județul Mehedinți); Lungeşti, Horezu (judeţul Vâlcea).
„Ceramica sudistă din România (secolele XIX-XXI)” poate fi vizitată la MNIR, până în septembrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.