
Recomandările curatorial pentru weekendul 4 – 6 iulie
Curatorial recomandă cinci expoziții (și un târg) de vizitat weekendul acesta petrecut în București. Artiști emergenți și consacrați își prezintă diversele practici în galerii și muzee.
Gaep Presents
Vlad Albu și Roberta Curcă sunt protagoniștii celei de-a doua ediții a seriei de expoziții Gaep Presents, axată pe artiști emergenți și pe colaboratori consacrați ai galeriei, alții decât artiștii pe care îi reprezintă.
Ei au participat în proiectele Accelerator de mentorat pentru artiști emergenți.
Seria „Holders” a lui Vlad Albu încorporează preocupările artistului față de chestiuni legate de ontologia obiectelor, puterea relațională ce apare într-un asamblaj, relația corpului uman cu spațiul construit și semnificația obiectelor dincolo de funcția lor.
De cealaltă parte, Roberta Curcă folosește tipare și sisteme deja existente, standard – precum calendare, mostrare, șabloane și matrici –, pentru a organiza o abundență de gânduri, experiențe și emoții.
Expoziția „Gaep Presents: Vlad Albu și Roberta Curcă” e deschisă până la 31 iulie 2025 și poate fi vizitată de joia până sâmbăta, în intervalul orar 11:00 – 19:00.
Vardar
Expoziția de pictură „Vardar” a lui Mircea Hristescu, primul solo show al artistului, este găzduită de Galeria Romană.
Mircea Hristescu, născut în 1995, la București, este licențiat al Departamentului Foto – Video din UNArte (2019), a participat la expoziții colective de pictură, fotografie, video și multimedia. La Galeria Romană a mai fost prezent în 2024, în expoziția „Omul fără memorie”, apoi la a zecea aniversare a galeriei, „Gratias tibi omnes per hos decem annos”.
Lucrările incluse expoziției „Vardar” reflectă o introspecție personală, o explorare a stărilor interioare și încercarea continuă de a depăși ispite. Expoziția poate fi și o mărturie a unui drum personal, un dialog între interior și exterior, între experiență și reflecție.
Expoziția poate fi vizitată, până la 22 iulie, de luni până vineri, între 10:00 și 18:00, și sâmbăta, de la 10:00 la 15:00.
Smallest Art Fair in Town
Cea de-a doua ediție a SAT – Smallest Art Fair in Town reunește opt galerii din România și Moldova la Salon de Papier.
„Realități întrerupte” este tema curatorială a ediției de anul acesta la care participă galeriile Gaep, H’Art, Jecza, Lutnița, Mobius, Plan B, Sector 1 și Suprainfinit.
Artiști precum Roman Tolici, Marius Bercea, Michele Bressan, Giles Eldridge, Ciprian Mureșan, Mark Verlan, Arantxa Etcheverria și Răzvan Anton sunt prezenți cu lucrări – creion, cerneală, colaj, fotografie, guașă și tempera – ale căror prețuri pornesc de la 500 de euro și ajung la 9.000 de euro.
Cu acces gratuit, atât pentru galerii, cât și pentru vizitatori, SAT se adresează publicului, colecționarilor cu experiență și celor aflați la început de drum, încurajând o nouă generație de susținători ai artei contemporane.
Târgul este deschis, până la 6 iulie, între orele 12:00 și 20:00.
Sekta Insecta
„Sekta Insecta”, instalație a artistului digital și regizorului de animație Sergiu Negulici, este găzduită de MNȚRplusC în perioada 4 iulie – 10 septembrie.
Curatoriată de Ilina Schileru, expoziția reprezintă prima rezidență artistică de tip carte-blanche (prin care artistul primește mână liberă în spațiul galeriei) și face parte dintr-un șir de alte rezidențe pe care ea le propune pe viitor.
Vernisajul e programat în 4 iulie, de la ora 15:00 la 21:00, și în 5 iulie, de la 13:00 la 18:00. Program de vizitare: miercurea și joia, de la 15:00 la 18:00, sau prin programare la 0726343263. Acces gratuit. Eventualele evenimente conexe, precum workshopuri și cursuri de artă, vor fi comunicate pe măsură ce sunt programate.
Nuvo Nouveaux
„Nuvo Nouveaux / Reality Under Construction” e inaugurată în 4 iulie, începând cu ora 18:00, la Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”. Doisprezece artiști sunt provocați să transforme un spațiu inert într-un laborator deschis al realității în lucru.
A doua ediție a proiectului „Nuvo Nouveaux” propune o schimbare de perspectivă: de la omagiu istoric la teren de testare pentru o lume post-AI, post-deșeu, post-spectacol. Lucrările se construiesc la vedere, iar publicul este invitat să observe, să intervină și să participe la această versiune „beta” a prezentului.
Artiști invitați sunt Ada Jugănaru, Anca Coller, Andreea-Eliza Petrov, Andrei Stan, Alexandru Claudiu Maxim, Alex Manea, Bogdan Negulescu, Daniel Loagar, George Moscal, Ioana Badea, Oana Kuzmanovski, Marian Codrea, Mișu Stanciu, Sasha Meret, Vladimir Păun Vrapciu.
Foto: SAT 2025, curatorial