Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru primul weekend de iarnă
bucharest,,romania.,june,,14th,,2022.,panoramic,view,of,the,revolution

Recomandările curatorial.ro pentru primul weekend de iarnă

Acest final de săptămână în București nu aduce doar obișnuita paradă de Ziua Națională, ci și muzee deschise care oferă noi și variate expoziții – de la pictură și sculptură la artă decorativă, fotografie și bunuri de patrimoniu fundamentale.

Curatorial recomandă trei destinații.

Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu

Palatul Suțu este deschis atât în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, cât și în 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Pot fi vizitate expozițiile: „Calea Victoriei, inclursiune în istoria unei ulițe domnești” (fotografii), „Universul restaurării ceramicii”, „Arheologie digitală: Trecutul medieval al Bucureștiului dintr-o perspectivă ceramică”, „Dinamica palatelor voievodale de la București și Târgoviște în perioada medievală”, „Vechi cărți românești cu steme domnești și stihuri poeticești” și expoziția permanentă „Timpul orașului”.

Prețul unui bilet (întreg) este 13 lei. Programul de vizitare a muzeului este miercuri – duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00 (17:30, ultimul acces).

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României va fi închis în 30 noiembrie, însă de Ziua Națională galeriile sale permanente și expozițiile temporare vor putea fi vizitate gratuit.

Publicul poate vizita, la 1 decembrie, sediul central al muzeului și cele trei muzee-satelit – Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Theodor Pallady și Muzeul K.H. Zambaccian – între orele 11:00 și 19:00.

Printre atracțiile de la sediul central se numără Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Națională, Galeria de Artă Decorativă Europeană și Galeria de Artă Orientală.

La parterul Galeriei Naționale sunt deschise două expoziții de artă contemporană: „Dissonance – Platform Germany #3”, realizată în colaborare cu Künstlerhaus Bethanien Berlin, și „Tadeusz Kantor – artist oriunde și oricând”, un proiect din Sezonul Cultural Polonia – România 2024-2025.

Ziua Naţională este marcată de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) printr-o micro-expoziție și un recital de muzică clasică, muzeul fiind deschis pentru public după programul obișnuit, iar accesul va fi gratuit.

„Documentele Unirii” reprezintă selecție de bunuri de patrimoniu fundamentale legate de Unirea Transilvaniei cu România, aflate în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României, precum Albumul Marii Uniri, realizat de fotograful Unirii, Samoilă Mârza, și anume exemplarul dedicat lui Vasile Goldiș, artizan al Marii Unirii de la 1 decembrie 1918.

La 1 decembrie, începând cu ora 12:00, în Sala Lapidarium, are loc recitalul de muzică clasică „Tre Mezzo”, susținut de Artpulse. Vor interpreta solistele Alexandra Dumitrache, Dumitrița-Eudochia Sinița, Theona Iurcovschi, la pian – Ioana Găină-Cojuharov, coordonator proiect.

În plus, publicul poate vizita, între orele 09:00 și 17:00, expozițiile Tezaurul istoric, Lapidarium, Copia Columnei lui Traian, EIKON. Conservare-restaurare pictură pe lemn, Summum spectacula, Coloranți naturali. De la cercetare științifică muzeală la artă contemporană, și Muzeul Jucăriilor.