Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekend
ramasitele zilei, foto curatorial

Recomandările curatorial.ro pentru weekend

Curatorial.ro recomandă pentru acest final de săptămână vizitarea câtorva expoziții recent deschise în București. Pe simeze se află artă susținută de diverse medii – de la pictură la colaj și creații digitale.

Creații Doina Levintza, la Arcub

„Stilul Doina Levintza”, cea mai amplă expoziție a anului de la Arcub, o incursiune în universul artistic al creatoarei de costume și decoruri, poate fi vizitată până pe 28 aprilie.

Universul artistic al Doinei Levintza este prezentat pentru prima dată în toate ipostazele sale. Expoziția este un omagiu adus creatoarei care a făcut istorie în moda românească şi în scenografia de teatru, film şi televiziune.

Mai mult de 50 de creaţii ale ei, de la costume de teatru şi film la tapiserii şi piese rare de colecţie, fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi o serie de obiecte sunt prezentate pentru prima dată publicului larg.

Doina Levintza (n. 10 aprilie 1939) a creat sute de personaje în teatru şi cinema alături de elita regizorilor români şi este primul designer din Europa de Est care a prezentat la Săptămâna Modei de la New York.

Rămășițele zilei, la ETAJ artist-run space

Alex Manea, emergent în zona artei conceptuale, propune în expoziția „Rămășițele zilei/ The Remains of the Day”, care va fi deschisă pe 31 martie la ETAJ artist-run space, o cercetare asupra subiectelor sociale care i-au atras atenția în ultimii trei ani. Este, practic, un îndemn la reflecție. Excluzând zona politică, el se concentrează pe problemele cu care oamenii se confruntă zi de zi.

Expoziţia de la ETAJ cuprinde lucrări din domeniul picturii, asamblajului, instalației și artei video. Artistul pornește de la subiectele de primă pagină din presă, le prezintă în forme intrigante și convingătoare din punct de vedere estetic şi fiecare lucrare are menirea de a împinge privitorul spre reacție și reflecție asupra poziției sale în raport cu lumea.

Reproduceri digitale, comercializate în sprijinul artiștilor ucraineni

Galeria Arbor.art.room susține artiștii ucraineni și a organizat o expoziție intitulată „Suflet rănit. Olga Kovtun”, curatoriată de Victoria Nagy Vajda, în care sunt incluse reproduceri digitale ale lucrărilor artistei ucrainene ce pot fi achiziționate pe 2 și 3 aprilie 2022, în intervalul orar 14:00 – 20:00.

Chiar și simplul gest de a vizita expoziția are, implicit, o valoare simbolică. Veniturile obținute din vânzări și donații vor ajunge în întregime la Olga Kovtun, care le va împărți cu Uniunea Națională a Artiștilor din Ucraina pentru a ajuta și alți creatori ucraineni, conform apelului de susținere lansat de președintele Uniunii, Konstantin Chernyavsky.

Colaje-manifest de Ion Isaila, la BNaR

O expoziție de colaje-manifest realizate de Ion Isaila, inspirate de epoca Ceaușescu, va fi deschisă pe 29 martie la Biblioteca Națională a României, a anunțat Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR).

Expoziția „Dadaimportexport// Presă. Protocol. Propagandă” va putea fi vizitată până pe 24 aprilie, în intervalul orar 16:00 – 19:00, în sala Pergament de la parterul BNaR. Accesul este liber.

Credit foto: „Rămășițele zilei”, curatorial.ro