Recomandările curatorial.ro pentru weekend
Curatorial.ro recomandă spre vizitare în acest weekend cinci expoziții deschise în București care reunesc lucrări fotografice și de pictură și instalații. Este vorba despre expoziții-manifest și retrospective.
Ion Grigorescu și Christian Paraschiv, la Galeria Romană
Lucrări de Ion Grigorescu și Christian Paraschiv vor fi expuse la Galeria Romană sub titlul „La bienveillance”, în perioada 8 aprilie – 7 mai 2022.
Vernisajul va avea loc pe 8 aprilie, începând cu ora 19:00. Galeria din Bd. Lascăr Catargiu 1 poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, și sâmbăta, între orele 10:00 și 15:00.
Vladimir Șetran, la AnnArt
O retrospectivă dedicată artistului Vladimir Șetran e deschisă la galeria AnnArt până pe 7 mai 2022.
Arta lui Vladimir Șetran, elev al lui Alexandru Ciucurencu și Ion Marșic, a cunoscut mai multe etape creative, iar la AnnArt vor fi prezentate, în prima expoziție publică de la moartea artistului, la începutul acestui an, lucrări de pictură și desen.
Ceramista Ioana Șetran, văduva artistului, este curatoarea expoziției „Vin alergând”, titlu care provine dintr-un bilet pe care el adesea îl lăsa în ușa atelierului din Pangratti („Așteaptă-mă, vin alergând!”).
Expoziția este însoțită de proiecții ale unor lucrări video semnate de Tudor Șetran și de Tudor Massaci și de o întâlnire cu public, de „citire pe mai multe voci” a CV-ului impresionant al lui Vladimir Șetran, de către familie, prieteni, colecționari și istorici de artă. Data pentru aceasta din urmă va fi anunțată ulterior.
Expoziția este deschisă, cu intrare liberă, de marți până vineri, între orele 13:00 și 19:00, și sâmbăta, între orele 11:00 și 16:00.
Dalina Bădescu, Dragoș Zipfl și Pompiliu Buleu, la MNLR Griviței
Lucrări de pictură și grafică realizate de Dalina Bădescu, Dragoș Zipfl și Pompiliu Buleu și cartea „Povestea povestitorilor” semnată de Pavel Șușară, o replică la „Povestea poveștilor” a lui Ion Creangă, sunt prezentate sub numele „Povești nemuritoare” la sediul din Calea Griviței al Muzeului Național al Literaturii Române.
Expoziția, deschisă până pe 30 aprilie, cuprinde lucrări de avangardă, în care realitatea reiese din fiecare centimetru de pânză. „Este o expoziție legată de narațiune, de literatură. Ceea ce vedem aici e ceea ce căutăm noi mereu în literatură: raportul dintre forța imaginației și forța realității”, după cum a afirmat Ioan Cristescu, directorul MNLR, la vernisaj.
Expoziția poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Nerecomandată persoanelor cu vârste sub 18 ani.
Fotografie „Out Of Nowhere”
Cea de-a doua expoziție din seria „Out Of Nowhere” va fi deschisă pe 9 aprilie și aduce în atenție importanța conexiunilor în logica audio-vizuală și modul în care două forme de artă, muzica și fotografia, conlucrează.
„I See Ghosts”, creată de fotograful Sorin Mihai Călițescu, poate fi vizitată în studioul Black Rhino Radio din str. General Constantin Cristescu 12 până pe 9 mai.
Sorin Mihai Călițescu este adeptul unei fotografii reale, neprelucrate, de stradă. El se plimbă și descoperă orașul cu toate elementele lui – neplăcute, ascunse, ciudate, amuzante, distopice.
Vernisajul are loc pe 9 aprilie, între orele 15:00 și 20:00. Expoziția va fi deschisă până pe 9 mai și poate fi vizitată zilnic între orele 12:00 și 17:00.
„Everyday is like Sunday”, la Sandwich Offspace
Creații semnate de cinci artiști români sunt expuse la galeria Sandwich Offspace (Malmaison Studios) până pe 15 mai.
Ana Kun, Cătălina Nistor, Cristian Răduță, Daniela Pălimariu și Eduard Constantin expun pornind de la ideea că oricât de optimist ar părea la prima vedere, un sentiment perpetuu de duminică nu poate fi decât deprimant.
Cei cinci artiști își prezintă lucrări pe hârtie realizate în ultimii doi ani, în care mersul oamenilor, somnul, munca sunt pierdute sau sunt în van.
Expoziția poate fi vizitată vinerea și sâmbăta, în intervalul 15:00 – 19:00, și pe 14 aprilie, între orele 18:00 și 22:00. Pe 22 și 23 aprilie, galeria va fi închisă.
Foto: „Povești nemuritoare”. Credit foto: Curatorial.ro