Recomandările curatorial.ro pentru weekend
Salonul Artelor Decorative, Zilele Sculpturii București și Anuala de artă religioasă se numără între expozițiile pe care curatorial.ro le recomandă spre vizitare weekendul acesta.
Salonul Artelor Decorative, la MNC
Salonul Artelor Decorative este deschis la Muzeul Național Cotroceni și poate fi vizitat până pe 5 iunie.
Curatorii evenimentului, Cosmin Năsui și Georgiana Cozma, au dedicat domeniului sticlei trei dintre secțiunile expoziției, 2022 fiind declarat Anul Internațional al Sticlei – International Year of Glass (IYOG2022) de către Organizația Națiunilor Unite.
Salonul Artelor Decorative va putea fi vizitat fie în cadrul turului complet ale muzeului, fie în cadrul turului expozițional, de marţi până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 și 0725.518.381.
Fotografie alb-negru, documentar și ficțiune, la MARe
Expoziţia „Nord” a lui Leonard Alecu e deschisă la Muzeul de Artă Recentă (MARe), şi va putea fi vizitată până pe 3 mai.
„Nord” transgresează frontiera dintre documentar și ficțiune, dintre stricta reprezentare fotografică și video a unei situații de fapt și transfigurarea ei prin exigența mijloacelor tehnice și prin austeritate vizuală.
Reportaj la marginea înghețată a lumii, expoziţia redă, concentrat, o perspectivă aparte asupra campaniilor de înregistrare fotografică și cinematografică întreprinse de Leonard Alecu în Groenlanda și Islanda în anii 2011, 2014, 2015, 2016, 2018 şi 2019.
Zilele Sculpturii București, la Combinatul Fondului Plastic
Prima ediție a evenimentului Zilele Sculpturii București, platformă de dialog și promovare pentru patrimoniul cultural, va avea loc în perioada 16 – 18 aprilie la Combinatul Fondului Plastic.
Obiectivele evenimentului sunt de a aduce în atenția publicului un tip de patrimoniu urban adesea ignorat – sculptura monumentală, prezentă în oraș prin monumentele de for public, și de a promova sculptura și sculptorii români și nu numai.
Treizeci și unu de artiști români de renume vor prezenta lucrări în cadrul expoziției de sculptură contemporană #perspectiva 31. Rolul monumentelor de for public va fi dezbătut în cadrul mesei rotunde „Monumentele din București”. Evenimentul promovează artiștii în formare, prin concursul de modelaj „Sculptori pentru viitor”, dedicat elevilor de la licee de profil, „Dimitrie Paciurea” și „Nicolae Tonitza”.
Paradoxurile copilăriei, la Kulterra
„Hiraeth”, cu lucrări de Gabriela Monica Tîrziu, este prima expoziție din proiectul „Feat. Kulterra”, care reprezintă o colaborare între galerii de artă din București.
Seria expusă este o continuare a lucrărilor anterioare ce aduc în dialog paradoxurile copilăriei, ca perioadă formativă, aproape onirică prin însăși substanță și context.
„Hiraeth” este primul eveniment și marchează colaborarea dintre Celula de Artă și Kulterra.
Expoziția va fi deschisă la galeria Kulterra pe 16 aprilie și va putea fi vizitată în acest spațiu pe parcursul întregii luni.
Anuala de artă religioasă, la Muzeul Național al Satului
Cea de-a opta ediție a evenimentului Anuala de artă religioasă va avea loc la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” în perioada 17 aprilie – 8 mai.
Anuala de Artă Religioasă aduce laolaltă artiști plastici de artă religioasă și restaurare, cu cele mai recente creații specifice breslei, conturând o imagine de ansamblu a evoluției și tendințelor în arta sacră contemporană.
Expoziția va fi deschisă în Sala „H.H. Stahl” și în foaierul „ H.H. Stahl”. Vernisajul va avea loc pe 17 aprilie, la ora 14:00.
Foto: Groenlanda, Leonard Alecu