Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 1 – 3 septembrie
ana maria micu, detaliu

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 1 – 3 septembrie

Curatorial.ro recomandă pentru primul weekend din luna septembrie patru expoziții deschise în galerii și muzee din Capitală, prezentări care abordează diverse teme, de la ecologie la politică.

„Ecologiile grijii și îngrijirii”

Mai mult de 30 de artiști transforma în sere trei galerii din Capitală, în luna septembrie. Prima parte a proiectului „Ecologiile grijii și îngrijirii”, bazat pe o cercetare interdisciplinară în artă contemporană, arhitectură, peisagistică și horticultură, are loc la galeria Strata.

„Plante utile” va putea fi văzută între 2 și 20 septembrie. Vernisajul are loc pe 2 septembrie, începând de la ora 18:00. Aici sunt expuse lucrări ale artiștilor Horia Bernea, Nicolae Comănescu, Hortensia Mi Kafchin, Andreea Medar și Mălina Ionescu, Gabriela Mateescu, Diana Miron, Liliana Mercioiu, Ana Maria Micu (foto), Roman Tolici, Iulia Toma, Miki Velciov, cu propuneri arhitecturale de Beros Abdul Architects, Stardust architects, Nicolas Triboi, Eliza Yokina.

Cercetarea botanică a fost făcută de Adrian Mureș, student masterand în cadrul Facultății de Horticultură din București, programul de master Managementul Conservării biodiversității.

„Realpolitik”

Expoziția „Realpolitik” a lui Roman Tolici e deschisă la galeria Mobius din cadrul Combinatului Fondului Plastic până pe 24 septembrie.

„Realpolitik” provoacă la reflecție și sondează adevărata esență a sistemelor politice cheie și a principalelor figuri influente ce au modelat istoria umană până în zilele noastre.

Roman Tolici analizează esența profund susceptibilă a umanității, subliniind și interacțiunea complicată a simbolurilor politice, care par să se nască perpetuu unul pe altul, într-un ciclu neîntrerupt de manipulare și exploatare a puterii.

MINA – Museum of Immersive New Art

Primul spațiu imersiv din București, MINA propune două show-uri în premieră românească: „Gustav Klimt. The Immersive Show” și „Lumea Subacvatică. O călătorie imersivă a apei”.

Spațiul din Pipera – în prima fabrică de calculatoare din România (ICE FELIX), care a fost renovată special pentru acest proiect, unde ocupă 2.500 metri pătrați – este împărțit în patru secțiuni: expoziții imersive, proiecții 360; MINA Kids, dedicat instalațiilor educative și interactive pentru copii, inaugurat pe 1 septembrie; un laborator de inovație, unde vor avea loc expoziții temporare și evenimente; MINA Cafe.

Durata aproximativă a fiecărui show este de 30 de minute, iar ele pot fi văzute, până pe 31 ianuarie 2024, de miercuri până sâmbătă, între 12:00 și 23:00, și duminica, între orele 12:00 și 22:00. Accesul la ultimul show se face cu 30 de minute înainte de ora închiderii.

„Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR”

Tabloul monumental „Atacul de la Smârdan”, de Nicolae Grigorescu, va putea fi admirat la Muzeul Național de Istorie a României după o absență de 20 de ani din atenția publică, în expoziția „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR”, deschisă până îîn februarie 2024.

Vor fi expuse mai multe opere ale lui Nicolae Grigorescu realizate după întoarcerea de pe front, dar și lucrări de Ștefan Luchian, Oscar Obedeanu și Emilian Lăzărescu.

Expoziția temporară marchează 185 de ani de la nașterea pictorului Nicolae Grigorescu, dar și 145 de ani de la emanciparea României de sub dominația otomană. Ea cuprinde 50 de lucrări și obiecte reprezentative, o parte dintre ele prezentate pentru prima dată în urma restaurării, iar altele în premieră.