Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 10 – 12 noiembrie
suprapuneri ii, 2 3 galeria

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 10 – 12 noiembrie

Curatorial.ro recomandă pentru acest weekend câteva noi expoziții de fotografie experimentală, pictură și obiecte de factură religioasă deschise în muzee și galerii din București.

Suprapuneri II

Proiectul fotografic „Suprapuneri II emisfera dreaptă: ceva care se răsucește o dată în aer, iar apoi dispare” (foto) va fi expus în calupuri distincte în trei spații – Galeria 2/3, Etaj/artist-run space și vitrina Carol53.

Proiectul de fotografie contemporană a fost inițiat în 2022 de Răzvan Neagoe, se află acum la a două ediție și reunește un colectiv de 20 de artiști de formație și afinititati estetice diverse, din generații și spații geografic-culturale diferite.

Este vorba despre Mircea Sorin Albutiu, Olimpiu Bandalac, Ștefan Dinu, Irina Dumitrașcu Magurean, Lucian Sandu Milea, Mircea Modreanu, Răzvan Neagoe, Claudia Retegan, Elena Andreea Teleagă, Mihai Zgondoiu & artiști invitați: Cătălin Burcea, Ioana Dumitrescu, Cristina Gărăbețeanu, Angela Fransisca (NED), Ferdows Faghir (NED), Mihai Răuță, Mick Santman (NED), Nicolae Romanițan, Andrei Șendrea. Ei au lucrat în colaborare, pentru a obține rezultate – portret, peisaj natural, arhitectură, interioare, loc urban, texturi.

Grădina nemulțumirilor pământești

Expoziția „The Garden Of Earthly Discontents / Grădina nemulțumirilor pământești” a artistei Emma Păvăloaia, curatoriată de Gilda Ghinoiu, e deschisă la Iomo Gallery de la Combinatul Fondului Plastic până pe 30 noiembrie.

„The Garden Of Earthly Discontents” propune un discurs figurativ plurivalent, articulat pe tiparele neo-suprarealismului, în care peisajele-martori ale tragediilor umane colective sunt decorate cu obiecte ce fac trimitere la micro-dramele personale, se arată în prezentarea expoziției. Emma Păvăloaia integrează în cadrele sale post-apocaliptice resturile trăirilor personale. Absența personajelor umane transformă picturile din cronotopuri revelatoare în borne psihologice moralizatoare, care marchează traseele dispariției speciei umane.

Obiecte din patrimoniul MNIR și Colecția Nasta, expuse în premieră

Obiecte de factură religioasă din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României sunt prezentate public în premieră în expoziția „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens”, la sediul muzeului din Calea Victoriei.

Expoziția temporară este realizată de MNIR în parteneriat cu Mănăstirea Stavropoleos, Muzeul Municipiului București, Biserica Sfântul Vasile-Victoriei, Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, Liceul teoretic „Nichita Stănescu” București și Școala Gimnazială nr. 189 București, în cadrul proiectului „Un ev mediu religios. Teme iconografice creștine regăsite pe obiecte de cult”.

Conceptul expozițional este realizat în colaborare cu arhitectul Andrei Tache și este completat cu un film documentar, „Patrimoniu religios. Muzeul în mișcare”, și un catalog de colecție. În cadrul expoziției deschise până în ianuarie 2024 vor fi organizate activități educative și ateliere de creație.

Expoziția „Partea nevăzută a colecției Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice” poate fi vizitată la Muzeul Colecțiilor de Artă până pe 17 martie 2024.

„Partea nevăzută a colecției Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice” continuă prezentarea în expoziții tematice a obiectelor de mare valoare artistică deținute de Muzeul Național de Artă al României care nu fac parte din expunerile permanente, cum au fost expozițiile „Partea nevăzută a colecției de artă Alexandru Phoebus”, în anul 2019, și „Partea nevăzută a colecției Lucia Dem. Bălăcescu”, în anul 2022.

Sunt incluse mai mult de 100 de obiecte de artă tradițională: icoane pe lemn și sticlă, xilogravuri religioase, cărți, scoarțe românești, piese de cult și de podoabă, obiecte de uz gospodăresc din ceramică și lemn, din secolele XVI – XX, prezentate într-o scenografie expozițională dedicată, spectaculoasă.