Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 12 – 14 iulie
lapidarium, muzeul colectiilor de arta

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 12 – 14 iulie

Curatorial recomandă, pentru unul dintre cele mai călduroase finaluri de săptămână înregistrate vreodată, vizitarea unor expoziții deschise în două muzee bucureștene, prezentări de artă contemporană și monumente de arhitectură veche românească.

Lapdarium la Muzeul Colecțiilor de Artă

În incinta Muzeului Colecțiilor de Artă se află un lapidarium care adăpostește o importantă parte din patrimoniul de sculptură în piatră al Galeriei de Artă Veche Românească. În cele trei încăperi boltite „în leagăn” există piese care au aparținut iniţial unor monumente de arhitectură veche românească dispărute odată cu sistematizările de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din anii 1977 – 1987.

Este vorba despre pietre de mormânt, pisanii, ancadramente de uşi şi ferestre, coloane monumentale și capitele care ilustrează măiestria meşterilor pietrari din Ţara Românească în timpul lui Neagoe Basarab, Matei Basarab, Şerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, Nicolae Alexandru şi Constantin Mavrocordat.

Lapidarium este deschis în programul obișnuit de vizitare al muzeului, în zilele de luni, marți și vineri, între orele 10:00 și 18:00, sâmbăta și duminica, în intervalul orar 11:00 – 19:00. Vara, în prima zi de vineri din lună, de la ora 16:00, are loc câte un ghidaj gratuit susținut de specialiștii secției Artă Veche Românească.

Muzeul de pe Calea Victoriei nr. 111 găzduiește și expoziția expoziția „Șerbana Drăgoescu. Joc pentru semeni”, care cuprinde aproximativ 20 de lucrări de artă conceptuală, tapiserii, proiecte de tapiserie, cărți-obiect și lucrări de grafică din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, Donația Șerbana Drăgoescu. Acestea ilustrează contribuția artistei, începând cu anii ’70, când s-a impus printr-o concepție plastică nouă, tridimensională și experimentală, renunțând la tapiseria parietală bidimensională, până în perioada post-decembristă, când a realizat cărți-obiect și tapiserii de mici dimensiuni.

„Cea mai importantă colecție de artă contemporană românească”

Cea mai importantă colecție de artă contemporană românească, așa cum este denumită, e prezentată la Muzeul de Artă Recentă/ MARe, de miercuri până luni, de la ora 11:00 la 19:00.

Expoziția „Monstrul, Pătratul și Hohotul”, curatoriată de Dan Popescu, reunește 80 de artiști și mai mult de 180 de lucrări. Andrei Cădere, Horia Bernea, Nicolae Comănescu, Horia Damian, Suzana Dan, Arantxa Etcheverria, Constantin Flondor, Paul Gherasim, Dumitru Gorzo, Paul Neagu, Christian Paraschiv, Ecaterina Vrana, Victoria Zidaru și Marian Zidaru se numără printre artiștii expuși.

În 12 iulie, galeristul și curatorul Dan Popescu susține, de la ora 18:30, un tur ghidat al expoziției care marchează cinci ani de existență a MARe.

Vizitatorilor le este recomandat de Popescu „să înceapă expoziția de la subsolul muzeului, pentru a pătrunde în instalația sinestezică a Victoriei Zidaru, intitulată «Victoria zilei». La etajul întâi, arhaicul cu cele două valențe – monstruos și geometric – se prezintă ca două brațe ale aceleiași strategii. La etajul al doilea, amestecul de arhaic-grotesc și geometric se transformă și se topește în rîs, sarcasm și hohot sumbru ce ține pînă la etajul al treilea, unde expoziția se încheie cu o proiecție de film, în mini-amfiteatru”.

Credit foto: Muzeul Colecțiilor de Artă