Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 14 – 16 iulie
Curatorial.ro recomandă pentru weekendul de la jumătatea verii expoziții nou deschise în București care explorează universul maternității, dar și eforturile pentru căutarea propriului drum.
În plus, Art Safari Love Edition, la Palatul Dacia-România, și „Grupul celor patru (1925 – 1934): Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato”, la Muzeul Colecțiilor de Artă, sunt deschise până în luna septembrie și nu trebuie ratate.
„Motherverse”
Șapte picturi pe pânză și nouă acuarele prin care artista Sabina Tupan explorează maternitatea și politica din jurul unui părinte singur de gen feminin, într-un context autobiografic, sunt expuse la galeria Galateca până pe 23 iulie.
Colecția „Motherverse” e compusă din 16 narațiuni individuale care dezvăluie o mamă singură aflată în spațiul domestic. Ea este atât creatorul acestor universuri ciudate și variabile, cu nuanțele lor ritualice, cât și subiectul sau obiectul lor. Acest metavers nou creat este guvernat de personaje naive umane și non-umane.
Corpul feminin joacă un rol central în această colecție. Este o hartă istorică și biologică a transformărilor materne, o formă care se deghizează în diverse creaturi pentru a reduce decalajul dintre munca domestică a mamei și fantezia copilului nou venit pe lume. Expoziția e curatoriată de Steluța Roșca Stănescu.
„Mother’s Nature”
Expoziția de grup „Mother’s Nature” (foto), curatoriată de Maya Økland și Cristina Bută, poate fi vizitată la galeria Sector 1 de la Combinatul Fondului Plastic până pe 24 august și va include un program de performance-uri.
Pe 22 iulie, artistul norvegian de origine braziliană Kiyoshi Yamamoto va pune în scenă „It Takes No Compromise to Give People Their Rights”, iar pe 28 iulie, tânăra artistă Ștefania Crișan va prezenta pentru prima dată în București performance-ul „Reverse the Entropy”, parte dintr-un proiect mai amplu în jurul satului Geamăna, înghițit de deșeurile rezultate din exploatarea de cupru din zonă.
„Titlul expoziției face referire atât la Mama Natură dincolo de o personificare romanticizată, cât și la relațiile și non-relațiile pe care le avem cu mamele noastre și cu alte figuri și construcții materne”, spun curatoarele.
„Atelier 33”
Artistele Corina Dimitriu, Valentina Ionescu și Maria Ranga expun lucrări de pictură sub titlul „Atelier 33”, la Arcub – Hanul Gabroveni, până pe 31 iulie.
Lucrările expuse reprezintă rezultatele unei perioade de meditație și consum artistic a celor trei pictorițe, absolvente ale Universității Naționale de Arte din București, clasa profesorului Mihai Sârbulescu.
Corina Dimitriu, Valentina Ionescu și Maria Ranga se află la debutul expozițional care vorbește despre căutarea unui drum propriu, bucuria descoperirii și împlinirii.